Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix.
DALARNA

Jägarexamen populär

1:25 min

Allt fler vill ta jägarexamen. I Dalarna har antalet personer som gör teoriprovet ökat med tjugofem procent de senaste fem åren. Här görs idag nästan tusen prov årligen.

Efter ett svalare intresse för att ta jägarexamen under 90-talet och början av 2000-talet vill nu allt fler ge sig ut, både för att jaga älg och andra djur.

– Från 2006 var det 750 teoretiska prov som avlades, idag är det cirka 1 000 stycken. Så det är alltså fler och fler idag som avlägger provet, säger Hans Johansson på Jägarförbundet Dalarna.

Mer djur och natur Hans Johansson tror att ett större intresse för djur och natur ligger bakom ökningen.

– Många tycker att vilt och viltkött, det är en ekologisk produkt. Det är bättre att konsumera det köttet än från djur som är hängnade, säger han.

Trea i landet
Dalarna ligger i topp vad gäller antal genomförda teoriprov i landet, bara Norrbotten och Stockholm hade fler genomföra prov förra året.

– Alla som avlägger proven här är inte från Dalarna, man har intensivutbildningar. Då är det många utomläns som kommer hit, säger Hans Johansson.

Och det är även nya grupper som vill ta jägarexamen. Idag är en av fem som går utbildningarna kvinna, vilket kan jämföras med att knappt en av tio aktiva jägare är just kvinna.

Både teori och praktik
Om man är sugen på att bli jägare så kan man antingen gå i en studiecirkel eller ta en intensivkurs och man ska klara både teoretiska och praktiska moment.

– Det är ganska många som skulle kunna tänka sig att bli jägare, fler än det som jagar idag. Om fler får möjlighet så skulle säkert antalet jägare öka i Sverige, och även här i Dalarna, säger Hans Johansson.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista