LIF:s aktieplaner hotas av världsekonomin. Foto: Scanpix.
Leksand

Kris försenar LIF-aktie?

1:03 min

Oron i världsekonomin riskerar fördröja Leksands IF:s planer på att sälja aktier. I nästa vecka ska LIF:s styrelse ta ställning till en del av om föreningens aktier ska släppas ut på marknaden, men turbulensen i världsekonomin oroar vd:n Mats Aspemo.

– Allt är klart och förberett för en nyemission, om vi tycker det är lämpligt. Men det är styrelsen som fattar sådana beslut, och det beslutet väntas nästa vecka.

– Det stora orosmolnet är världsekonomin nu. Sjunker börsvärdena så får folk mindre i plånböckerna och blir mer försiktiga. Den oroshärden ska vi inte underskatta.

Påverkas en sådan här eventuell aktie av svängningar i världsekonomin?

– Ja, till viss del. Men den går nog inte i den vanliga strömlinjefåran, folk vill nog göra en långsiktig investering med stort hjärta ändå.

– Som det är idag äger den ideella föreningen 100 procent av aktierna i Leksands IF Ishockey AB. Skulle en nyemission göras skulle vi sälja en del av de här hundra procenten till externa aktieägare.

Vad skulle en sådan aktie kosta?

– En tanke är kring 2.000 kronor per aktiepost. Men det är bara en intern arbetshypotes, inga beslut är fattade kring det.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista