LÄNSPOLISMÄSTAREN:

"Billigare och bättre med nytt polishus"

1:24 min

Polisen vill centralisera verksamheten i Falun och Borlänge till ett nytt polishus i Falun. Från Borlänge kommer kraftiga reaktioner mot förslaget som kan vara verklighet 2015. Men länspolismästaren Sten-Olov Hellberg ser bara fördelar.

– Både ekonomiska- och verksamhetsskäl ligger bakom det här, säger länspolismästare Sten-Olov Hellberg.

Enligt förslaget från polisens lokal- och verksamhetsgrupp får Borlänge en mindre polisstation med några utredare och passverksamhet.

All länsverksamhet och all utryckning ska utgå från ett nytt polishus i Falun.

– Genom att vi nu minskar ledning och administration så kommer vi att få ut mer resurser för den polisiära kärnverksamheten ute på gator och torg. Inte minst i Borlänge där vi har den högsta brottsligheten i länet. Där kommer vi alltid att ha poliser, dygnet runt, året runt. Trots att vi sammanför resurserna i ett polishus, säger Sten-Olov Hellberg.

Men om utryckningarna ska ske från Falun måste det väl ta längre tid?

– Ja, men polisen är inte längre en brandkårsstyrka som sitter och väntar på utryckningar. Utan all polisverksamhet är planerad. Vi kommer naturligtvis att planera huvuddelen av resurserna i området till Borlänge.

Protesterna har varit högljudda från politiker i Borlänge, även inom polisstyrelsen.

– Det kan vi i viss mån förstå. För vårt budskap har inte gått ut att polisresurserna i Borlänge kommer att finnas kvar trots att de får en annan stationeringsort, säger Sten-Olov Hellberg.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sverigesradio.se

Behövs utryckning även från Borlänge?

Vad tycker du? Behövs utryckning även från Borlänge? Kommentera här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.