Foto: Leif R Jansson, Scanpix.
GRÄNGESBERG

Inget fel på vattnet enligt miljöchefen

1:18 min

Bryggeriet Spendrups i Grängesberg kör vatten i tankbilar från annat håll av oro för att det kan finnas dioxin i dricksvattnet på orten. Men enligt Ludvika kommuns miljöchef Göran Eriksson i Ludvika så visar prover som tagits inga spår av dioxin.

– Vi har ju tagit en rad analyser och vi har inte kunnat hitta några otrevligheter i det vatten som går ut till konsumenterna. Det är väl hotbilden som oroar Spendrups då kanske, säger Göran Eriksson.

Vad är det för hotbild?

– Ungefär en kilometer från vattentäkten så finns det ett sågverksområde där vi har fått reda på att det finns föroreningar. I närheten finns det också ett mindre reningsverk.

– När vi blev varse om den här situationen så har vi naturligtvis kollat upp det här så långt vi kan, och vi har ännu inte hittat någon påverkan. Men det här ska naturligtvis bevakas och följas upp. Av de prover som vi har tagit så kan vi garantera vattnet i alla fall.

Så det är inga problem att dricka det?

– Nej absolut inte. Problemet är när det gäller sådana här ämnen så är de svåra att analysera, helst ska det göras med väldigt stora analyser. Vi har gjort snabbanalyser och det räcker ju för att konstatera att vattnet är ofarligt, men vill man ha siffror och så då måste man gå på djupet och ta avancerade prover, och det ska också göras, säger Göran Eriksson.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista