Foto: Matilda Eriksson Rehnberg/ Sveriges Radio
DALARNA

Skogsägare i kläm när skogen skyddas

1:18 min

Allt fler markägare i Dalarna hamnar i kläm när deras skog klassas som skyddsvärd, utan att staten sen har råd att köpa upp den. Mer pengar måste ges till skogsskyddet, det tycker nu dalariksdagsledamöter som varit i länet och diskuterat frågan.

– Mitt problem är att jag och mina syskon ska dela upp vår skog mellan oss, men eftersom vi inte vet om vi får några pengar för en del av skogen går det ju inte att värdera vem som ska ha vad, säger skogsägaren Rikard Estenberg från Älvdalen, en av dem som hamnat i det här dilemmat.

Skogsstyrelsen har nämligen klassat en bit av den skog som Rikard Estenberg och hans syskon ska dela på som nykelbiotop, alltså en skog som borde skyddas.

Men samtidigt har Skogstyrelsen inga pengar kvar till att köpa loss skogen, och när skogen är biotopklassad vill inte heller de stora skogsbolagen köpa vikret för då bryter de mot sin miljöcertifiering.

– Vi spelar svarte Petter med två miljoner och det är inte kul, det är 17 procent av vikesförrådet som vi inte kan göra någonting med, säger Rikard Estenberg.

Rikard Estenberg är inte ensam om det här problemet. Så igår hade Skogsstyrelsen bjudit in Dalarnas riksdagsledamöter till diskussion och nu vill dalamoderaterna motionera i ämnet.

– Den enklaste lösningen som jag ser det är att Skogsstyrelsen får mer pengar så att de kan köpa loss dom skogar som blir klassade som nyckelbiotop, så att markägarna inte blir lidande. Jag vet inte om det är genomförbart men jag ska arbeta för det, säger Ann-Britt Åsebol, Moderaterna.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista