ORSA

Orsa Grönklitt satsar på orientering

1:28 min

Nu satsar man vid Orsa Grönklitt stort på att utveckla orienteringssporten runt anläggningen, för att på det viset locka till sig framtida gäster och med det också öka lönsamheten vid anläggningen.

I slutet av september kommer man att arrangera en första orienteringstävling och anläggningschefen Lars Axelsson berättar varför man satsar på just orientering.

– Vi vet att många av våra gäster har frågat efter just möjligheterna att orientera runt omkring vår anläggning, och det är klart att det är bra för oss när vi nu satsar på att utveckla just den biten att lägga till i vårt utbud året om.

– Just nu håller vi på att uppdatera de gamla kartorna som finns för området så att de blir så bra som möjligt för alla som vill orientera hos oss, forstätter Lars Axelsson.


Vill få dit landslagen
Projektet som kommer att pågå de närmaste åren siktar också in sig på att göra Orsa Grönklitt så attraktivt som det går också för orenteringsklubbar. Man vill också få landslagen att komma och förlägga träningsläger vid Orsa Grönklitt.

Men det är inte bara anläggningen vid Orsa Grönklitt som kommer att kunna få glädje av det här projektet. Också den idag vilande orienteringssektionen hos idrottsföreningen i Orsa kan kanske väckas till liv igen.

Det hoppas i alla fall eldsjälen Hans Johansson som nu arbetar med att uppdatera dom nya kartorna för området.

– I och med den här satsningen så tror jag att orienteringen här i Orsa kan komma att få ett uppsving, och det känns förstås väldigt roligt och stimulerande att få vara med och jobba med den hjär utvecklingen, säger Hans Johansson.


Tävling i september
I slutet av september så kommer man nu att arrangera en mindre orenteringstävling vid Orsa Grönklitt, på en första del av de nya kartor som Hans och hans kollegor tar fram. Ett arbete som kommer att fortsätta att växa.

– Planen är att vi under fem år ska utöka den här kartan till att omfatta ett området på drygt 40 kvadratkilometer för oreienterarna, säger Hans Johansson.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sverigesradio.se