Foto: Wayne Drought, Scanpix.
SPORT/RODD

Karonen i form inför VM

1:00 min

På söndag invigs årets VM i rodd i Bled i Slovenien. Och medaljhoppet Lassi Karonen från Leksand har de senaste dagarna laddat upp i Tjeckien inför de stundande VM-tävlingarna. Och han hoppas på medalj.

– Det har varit väldigt varmt, men träningsmässigt har det gått väldigt bra. Jag har gjort det jag har tänkt att göra och det känns bra. Jag har kört träningspass själv och lite mot vår damlättviktsdubbel, som är ganska jämn i hastighet mot mig, säger Lassi Karonen.

Vilka förväntningar ska vi ha på dig inför VM-tävlingarna?

– Jag har ju förväntningar på mig själv att jag ska vara med och fightas om medaljer, jag har varit uppe på den nivån hela säsongen tidigare, så nog ska jag kunna vara med och fightas om topplaceringar, det tror jag.

– Det ska bli riktigt kul att få köra de här VM-tävlingarna för det känns som om det har varit en lång period med träning och bara ladda inför detta, så det ska bli kul att komma igång, säger Lassi Karonen.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sverigesradio.se

Senaste nyheterna om Karonen:

Fakta: Lassi Karonen

Per Lassi Karonen föddes den 17 mars 1976 i Djura, och är en svensk roddare.

Han ror för Leksandsklubben Brudpiga RK.

Karonen bor i Uppsala och genom samarbetet med Uppsala akademiska roddarsällskap tränar han så länge det är isfritt dagligdags på Fyrisån. Han började sin roddkarriär som kyrkbåtsroddare och motionär. Elitsatsningen inleddes så sent som vid 26 års ålder och sex år senare deltog han för första gången i OS, Olympiska sommarspelen 2008 i Peking.

Karonen har vunnit svenska mästerskapen i rodd i klassen singelsculler flera gånger, senaste SM-guldet togs 2008. Karonen har även tillsammans med sin tränare Per "Pliggen" Andersson vunnit flera SM-tecken i klassen dubbelsculler.

Lassi Karonen har haft framgångar på världscupen i rodd i klassen singelsculler och har även flera framskjutna placeringar på världsmästerskapen. Vid VM 2007 i München renderade Karonens sjätteplats inte bara till dennes bästa resultat vid ett världsmästerskap utan innebar även en kvalicifiering till de Olympiska sommarspelen 2008 i Peking där han blev 6:a.

Karonens fysiska kvaliteér har uppmärksammats inom den svenska idrottsliga världen. Syreupptagningsförmågan är uppmätt till 7,19 l/min, vilket är det högsta värdet uppmätt någonsin inom svensk idrott.

Källa: lassikaronen.se och Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista