Foto: Linda Zinderland.
FÖRSLAG:

Inget kyrkoval för Moderaterna 2012

0:51 min

Moderaterna ställler inte upp i kyrkovalet 2012, åtminstone inte på nationell nivå och stiftsnivå. Det föreslår partistyrelsen. Och förslaget välkomnas av moderata kyrkopolitikern Ann-Britt Åsebol i Falun.

Moderaternas partistyrelse nser att inget religiöst samfund ska ha en särställning inom Moderaterna, och därför vill man nu inte ställa upp i nästkommande kyrkoval.

– Jag tror att det här är en förnyelseprocess, jag tror att det kan vara bra för kyrkan också att vi blir fria från politiska partier i kyrkan, säger Ann-Britt Åsebol.

– De moderater som är engagerade i Svenska kyrkan idag, de kommer nog också fortsättningsvis vara engagerade men under en annan nomineringsgrupp, fortsätter hon.

Finns det inga fördelar med ett politiskt inflytande i kyrkan?

– Det är beroende på att få statliga pengar till vårt kulturpengar, men jag tror att man kan hitta de andra samförståndsvägarna ändå utan att vara kopplad till ett politisk parti.

– Och jag hoppas att andra politiska partier också tar samma beslut och att vi kan få en fristående kyrka, en helt opolitisk, menar Ann-Britt Åsebol.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista