Det här har varit en ovanlig syn i Dalarna i sommar. Foto: Adam Ihse/Scanpix
Dalarna

Ovanligt få skogsbränder i sommar

1:18 min

Det har varit ovanligt få flygningar för skogsbrandflyget i sommar. Det blöta och fuktiga vädret är förklaringen till det. Med färre flygningar får flygklubbarna mindre inkomster och piloterna färre flygtimmar.

Skogsbrandflyget är igång till sista augusti. Hittills i sommar har det  genomförts 100 flygningar. Det kan jämföras med 170 ifjol och 150 året dessförinnan. 

Skogsbrandflyget sköts av Frivilliga Flygkåren. De flygklubbar som har behöriga piloter kan delta i skogsbrandflyget och klubben får täckning för sina kostnader för flygplanen. Piloterna däremot arbetar helt ideellt.

Brandflyget larmas först när brandrisken bedöms som 4 eller 5. Det är främst i södra Dalarna, som det vid några tillfällen varit så hög brandrisk i år.

– Det betyder dels att flygklubbarna inte får så stora inkomster, dels att piloterna inte får så många timmar i luften att träna på sin flygskicklighet, säger Folke Dahlberg, ställföreträdande brandflygansvarig för Dalarna.

-- Så det är klart att vi är besvikna.

- Det här är det sämsta året för oss på många, många år, fortsätter han. Så lite skogsbränder har vi knappt varit med om.

Lars Rydstedt, som är räddningschef i Mora, håller med om att det varit ovanligt få skogsbränder i sommar.

– Vi har ryckt ut på några markbränder, men inte på en enda skogsbrand.

Trots få skogsbränder och få flygningar behövs skogsbrandflyget anser Lars Rydstedt.

– Att vi inte har utnyttjat det i år beror på att det inte har behövts.  Nästa år vet vi inte hur det blir. Och vi ser skogsbrandflyget som en jätteviktig resurs.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista