Bra och mindre bra luft i Dalarna

Luftkvaliten i Dalarna är GANSKA bra. Det konstaterar Dalarnas luftvårdsförbund, som har mätt luften i alla länets tätorter under tre år. Sämst är luften i Falun och Borlänge, samt längs skoterlederna i fjällen.

Man kan dela in länets kommuner i tre grupper när det gäller luftkvaliten. Bäst luft har Säter, Ludvika, Avesta, Smedjebacken, Vansbro, Rättvik, Mora och Hedemora. Här ligger föroreningshalterna i luften långt under normer och mål, trots tunga industrier.

Leksand, Älvdalen, Orsa, Malung och Gagnef klarar sig också, fast här är luften lite sämre. Speciellt i Gagnefs stationssamhälle, som har höga halter av ett lösningsmedel från industrin i luften.

Länets två största städer, Falun och Borlänge står i en klass för sig. Speciellt i Falun har luftföroreningarna toppar, när tex personer med känsliga luftrör helst stannar inomhus.

Luftvårdsförbundet har också gjort enstaka mätningar i fjällen och funnit att luften längs skoterlederna i Sälen är lika dålig som i Falun och Borlänge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".