Avesta

Cancer oroar poliser i Avesta

1:20 min

Polisen i Avesta ska utreda om flera dödsfall i cancer beror på något fel i arbetsmiljön i polishuset. Enligt en skrivelse har fem anställda avlidit i cancer sen polishuset invigdes för knappt 30 år sen.

– Man är lite orolig för om det kan ha någon form av samverkan med huset och den arbetsplats där de allra flesta har jobbat, säger Thomas Hellgren, tillförordnad polisområdeschef i Avesta.

Enligt ett brev från en anonym polis i Avesta har fyra poliser och en civilanställd avlidit i cancer sedan Avestas polishus invigdes 1983. Nu har ytterligare en polis insjuknat.

Alla arbetade på andra våningen i närheten till det så kallade radiorummet, med mycket elektronisk utrustning.

"Undertecknad har reagerat på att sedan polishuset öppnade 1983 så har fler av våra arbetskamrater drabbats av olika former av cancer (...) En lekmans fundering är om det är radon eller att alla ledningar som går i golvet i receptionen och radiorummet kan läcka och göra oss sjuka", står det i skrivelsen.

– Via personalenheten har vi kontaktat företagshälsovården Previa. Så vitt jag förstår har Previa vänt sig till Universitetssjukhuset i Uppsala för att få hjälp med ärendet, säger Thomas Hellberg.

Hur är stämningen i polishuset nu?

– Det här är ingenting som ligger till grund för någon exceptionell oro i det dagliga. Man tycker att det är ändå ett antal som har varit på samma enhet som har gått bort i cancer och man vill väl belysa det här och titta på om det finns något fog för det.

Dalanytt
Dalanytt@sverigesradio.se