1 av 2
Centerpartisten Bertil Daniels har fått över tre miljoner kronor sedan han slutade som kommunalråd i Leksand. Foto: Matilda Eriksson-Rehnberg/SR
2 av 2
Krister Nilsson får klara sig på sin sambos inkomst. Foto: Matilda Eriksson-Rehnberg
Dalanytt granskar

Politiker slipper arbetslinjen

”Jag har inte hittat något jobb”
1:47 min

Under de senaste tre åren har Dalarnas kommuner och landsting betalat ut fyra miljoner kronor i ersättning till politiker som lämnat sina uppdrag. Politikerna är i många fall garanterade tiotusentals kronor i månaden fram till att de fyller 65 år, utan några krav på att söka nytt jobb. Alltså helt i strid med den arbetslinje som gäller för andra arbetslösa.

Centerpartisten Bertil Daniels, före detta kommunalråd i Leksand och numera ordförande för Leksands IF, har sedan han slutade som kommunalråd fått över tre miljoner i ersättning av kommunen.

– Jag har ju alltså inte haft någon annan anställning som jag har kunnat leva på. De gånger då jag har fått ersättning från de styrelseuppdrag som jag har haft så har det skett samordning med visstidspensionen. Allt är enligt det avtal som fullmäktige i Leksand har godkänt så det är inget konstigt med det, säger Bertil Daniels.

Men varför har du inte skaffat dig ett jobb att försörja dig på?

– Det kan man ju alltid fundera på givetvis. Jag har sökt jobb från början, men jag har inte lyckats få något, säger Bertil Daniels.

Så sedan 1999 när Bertil Daniels på eget initiativ vid 51 års ålder slutade som kommunalråd har han fått ut ungefär 250.000 kronor om året i så kallad visstidspension.

Han är i dag 63 år och kan ta ut ytterligare några hundra tusen tills dess att han fyller 65.

Det är långt från Krister Nilssons verklighet. Dalanytt träffar honom på arbetsförmedligen i Leksand.

– Jag är här och letar jobb, jag måste ha ett jobb här uppe annars överlever jag inte, säger Krister Nilsson som ursprungligen kommer från Trelleborg.

Under tiden tills du hittar ett jobb hur försörjer du dig då?

– Det gör jag inte, jag försörjer mig inte i dag, jag har inte en krona någonstans ifrån. Jag lever på min sambo, berättar Krister Nilsson.

Men att politiker ska ha samma krav på sig att hitta ett nytt jobb, det tycker inte Bertil Daniels, trots att hans parti förespråkar arbetslinjen.

– Jag tror ju att det är mycket svårare ärligt talat för en politiker eller en före detta politiker som varit engagerad i 30 år och kommit utanför arbetsmarknaden helt och hållet att komma in där igen, säger han.

Matilda Eriksson-Rehnberg
matilda.eriksson-rehnberg@sverigesradio.se

Läs mer

Så här gjorde vi

Reportrar från alla P4-stationer och från Ekot beslutade i våras att göra en granskning av de så kallade visstidspensionerna bland lokala politiker. Bakgrunden var kontakt med lyssnare som upplevt att politikernas visstidspensioner är generösa och ligger för långt ifrån det som gäller när en vanlig arbetstagare blir arbetslös.

På SR Dalarna har vår reporter den senaste månaden haft kontakt med kommuner och landsting i för att ta fram uppgifterna. Materialet har sedan lagts in i en datafil, där vi kunnat analysera hur det ser ut i olika geografiska områden, hur mycket som betalats ut till politiker i olika partier och andra relevanta fakta.

Nästa steg var att ta fram bra exempel på sådana före detta politiker som tar ut visstidspension, och göra våra intervjuer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".