Budget 2012

"Regeringen satsar på jobb"

1:13 min

Det blir ingen sänkt skatt för pensionärerna. Det står klart idag när regeringen presenterade sin budgetproposition idag. I stället hoppas regeringen att sänkt restaurangmoms ska leda till fler jobb, berättade bland anndra Lena Reyier (C), när Dalarnas allianspartier presenterade budgeten i dag.

Av de 15 miljarder som ska fördelas ut nästa år så går en del till att sänka restaurangmomsen något som centerpartisten Lena Reyier tycker är bra.

- Vi hoppas att det ska ge mer jobb åt ungdomar och invandrare, säger Lena Reyier.

Annat som regeringen väljer att satsa på infrastrukturen där 1,8 miljarder ska räcka till både underhåll och utbyggnad. Moderaten Ulf Berg hoppas också på att tågsträckan Falun- Borlänge ska bli dubbelspår.

Höjt bostadstillägg

Av Kristdemokraternas hjärtefråga blev inget av för någon sänkt skatt för pensionärer blir det inte. De får nöja sig med att bostadstillägget för de pensionärer som har det sämst, höjs med 170 kr.

Annat som regeringen väljer att satsa på är att nollklassade i sjukförsäkringen får en särskild sjukersättning på cirka 7000 kronor i månaden och att det blir möjligt för de som skänker pengar till välgörenhet att dra av 25 % på skatten. Det blir också höjda priser på cigaretter och snus och gränsen för frikort till sjukvården höjs med 200 kronor.

Lärarsatsning

Regeringen vill också att Försäkringskassans servicekontor ska finnas kvar och att bredband och enskilda vägar på landsbygden får pengar.

Man vill också stärka lärarnas kompetens och status samt ta fram 7500 nya yrkesvux platser. Yrkesvux kallas den satsning på yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning.

Under 2011 beräknar regeringen med att paketet ska kosta 15 miljarder kronor. Under 2012 är motsvarande siffra 17,3 miljarder.

Eva Rehnström
eva.rehnstrom@sverigesradio.se