Försök att få kräftor i Oreälven igen

Sedan ett antal år tillbaka är Oreälven helt tom på kräftor. Nu ska Orsa Fiskevårdsområdesförening försöka ta reda på vad som hänt och kanske på sikt kunna få tillbaka ett naturligt kräftbestånd i älven.

Nu ska flodkräftor placeras ut i burar i Oreälven. Den här säsongen har nämligen inga kräftor fångats i Oreälven och frågan är nu vad som har hänt med kräftorna i älven.
Orsa Fiskevårdsområdesförening har därför fått tillstånd att sätta ut flodkräftor i burar för att ta reda på om det finns någon sjukdom, till exempel kräftpest, i vattnet.

Kräftpesten kan bland annat spridas genom att signalkräftor planteras in olagligt, men det finns inga misstankar om att det skulle ha skett i Oreälven. Även fiskeredskap kan sprida kräftpesten vidare.  

Dalarna finns kräftpestsmittan framförallt nedströms Gråda kravftverk. Enligt länsfiskedirektör Ulf Pierrou beror det på olaglig utplantering av signalkräftor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".