Borlänge

Bättre säkerhet med radiosändare

1:23 min

Flera förskolor vill nu sätta sändare på barnen när de är utomhus. Men på Humlans mobila förskola i Borlänge har barnen haft radiosändare i två års tid, utan att det varit konstigt.

Både personal och föräldrar till barnen på Humlans mobila förskola är nöjda med radiosändarna som använts i två år. Vi räknar barnen precis som vanligt men det är ändå en extra säkerhet, säger barnskötaren Pernilla Rönnqvist.
- Eftersom vi inte har något staket så blir det en extra säkerhet, säger Pernilla Rönnqvist.

Alla barn har en egen sändare som sitter i en lite ficka på reflexvästarna som barnen alltid har på sig. Dessa är sedan anslutna till en dosa, stor som en mobiltelefon, som personalen har. Skulle något barn gå utanför den gräns som personalen matat in i dosan så piper det. Personalen får då direkt veta om något barn är för långt borta.

Barnskötaren Pernilla Rönnqvist är inte orolig för att sändaren innebär ett minskat ansvar för personalen utan menar att den bara är en extra trygghet när man är utomhus så ofta som deras förskola är.
- Vi räknar barnen som vanligt också hela tiden, säger Pernilla Rönnqvist.

Femårige Olle Sjöberg visar stolt upp sin lilla blåa sändare som är placerad innanför västen. Han tycker inte att den känns och han är väl medveten om varför han har den.
- Den är till för att fröken ska veta hur långt borta vi är. Om vi är bortanför gränsen då piper det, säger Olle Sjöberg.

Eva Rehnström
eva.rehnstrom@sr.se