dalanytt granskar

Leksand kan se över politikerpensioner

1:08 min

Under de senaste tre åren har Dalarnas kommuner och landsting betalat ut fyra miljoner kronor i ersättning till politiker som lämnat sina uppdrag, helt i strid med den arbetslinje som gäller för andra arbetslösa. Leksands kommunalråd Ulrika Liljeberg kan nu tänka sig en översyn av systemet.

– Visst finns det fog för att ifrågasätta det här. Det har ju diskuterats kring riksdagsledamöter och deras ersättningar tidigare och det kanske är dags att vi även börjar kolla på landstings- och kommunpolitiker, jag är öppen för det, säger Ulrika Liljeberg.

Politikerna är i många fall garanterade tio tusentals kronor i månaden fram till att de fyller 65 år, utan några krav på att söka nytt jobb.

I Leksands kommun är det tre politiker som fått ut sådan här så kallad visstidspension någon gång under de senaste tre åren.

Leksands före detta kommunalråd Bertil Daniels har sedan han slutade på sin post 1999 fått ut över tre miljoner kronor i visstidspension från kommunen.

– Jag har ju alltså inte haft någon annan anställning som jag har kunnat leva på. De gånger då jag har fått ersättning från de styrelseuppdrag som jag har haft så har det skett samordning med visstidspensionen. Allt är enligt det avtal som fullmäktige i Leksand har godkänt så det är inget konstigt med det, säger Bertil Daniels.

Men nu kan det alltså bli ändring på det det här systemet.

– Jag kan tycka att det är rimligt att man får ersättning under en övergångsperiod under något år men inte på det sätt som det ser ut nu, säger Ulrika Liljeberg.

Matilda Eriksson-Rehnberg
matilda.eriksson-rehnberg@sverigesradio.se

Läs mer

Så fungerar det SKL-modellen

Avgår ett kommunal-/landstingsråd före 65 års ålder har de rätt till visstidspension om uppdraget varat i minst tre år.

Den som varit kommunalråd/landstingsråd på heltid i minst 12 år har rätt till omkring 65-70 procent av heltidsarvoderingen. Därefter räknas det ned efter hur lång tid man varit förtroendevald – och på hur många procent av heltid.

Ersättningen ska samordnas med andra inkomster. Från de andra inkomsterna ska mellan 42 800-128 400 kr dras bort. Politikerpensionen ska sen minskas med 75% av återstående summa.

I vår granskning förekommer också politiker som följer äldre avtal som är mer generösa.

Källa: Sveriges kommuner och landstings bestämmelser om pension och avgångsersättning för förtroendevalda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.