dalanytt granskar

Ingen kontrollerar politikerpensioner

1:29 min

Trots att Dalarnas kommuner och landsting de senaste tre åren betalat ut flera miljoner kronor i politikerpensioner till före detta politiker så görs inga kontroller av om politikerna får rätt ersättning eller om det förekommer fusk.

Centerpartisten Ulrika Liljeberg, kommunstyrelsens ordförande i Leksand, litar på att KPA som är det företag som förvaltar deras pensioner, tar ansvar för detta.

– Politikerna intygar ju på heder och samvete att de uppgifter som dom redovisar stämmer. Så vi har inte funnit något skäl att ifrågasätta systemet, säger hon.

Under de senaste tre åren har 22 politiker i Dalarna, varav tre i Leksand, tagit ut visstidspension.

Varje månad måste de rapportera in till KPA vilka sidoinkomster de har. Om inkomsterna de har utöver pensionen är för höga räknas pensionen ned.

– Jag har redovisat på det sätt som man ska göra till KPA, säger Christer Swedhs, före detta ordförande i bildningsnämnden i Leksand.

Han tog ut visstidspension mellan 2007 till 2011 men hade samtidigt inkomster från andra uppdrag.

– Jag har gjort den här redovisningen, inte varje månad men en eller två gånger om året har jag redovisat till KPA, och de säger ju att om det inte är någon förändring så behöver du inte redovisa in, så det har ju fungerat bra, säger Christer Swedhs.

Christer Swedhs har inte fått någon anmärkning på sina redovisningar. Men å andra sidan så skulle det höra till ovanligheterna om han hade fått det eftersom KPA inte kontrollerar om de uppgifter som politikerna lämnar är korrekta.

– Framkommer det skäl att anta att det finns... att man missutnyttjar det här... eller ja det är ju en fråga om bedrägeri, då får man ta upp det till prövning då. Men uppenbart så är det det här systemet som man har funnit tillräckligt, säger Ulrika Liljeberg.

Matilda Eriksson-Rehnberg
matilda.eriksson-rehnberg@sverigesradio.se

Tidigare rapportering

Så här gjorde vi

Reportrar från alla P4-stationer och från Ekot beslutade i våras att göra en granskning av de så kallade visstidspensionerna bland lokala politiker. Bakgrunden var kontakt med lyssnare som upplevt att politikernas visstidspensioner är generösa och ligger för långt ifrån det som gäller när en vanlig arbetstagare blir arbetslös.

På SR Dalarna har vår reporter den senaste månaden haft kontakt med kommuner och landsting i för att ta fram uppgifterna. Materialet har sedan lagts in i en datafil, där vi kunnat analysera hur det ser ut i olika geografiska områden, hur mycket som betalats ut till politiker i olika partier och andra relevanta fakta.

Nästa steg var att ta fram bra exempel på sådana före detta politiker som tar ut visstidspension, och göra våra intervjuer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.