DALAKOMMUNER

Bryter mot lagen när motioner läggs på hög

1:28 min

Kommunerna är för långsamma på att hantera de motioner som lämnas in. Enligt lagen ska en motion eller ett medborgarförslag beredas och besvaras inom högst ett år. Men nästan alla kommuner i länet har längre handläggningstid än så.

Moderaten Ulla Olsson lämnade in en motion till Borlänges kommunfullmäktige för 4,5 år sedan. Hon väntar fortfarande på svar.

– Det är inte bra för demokratin. Man skriver ju motioner för att det är viktiga angelägna frågor som man naturligtvis vill ha svar på. Om det går så där lång tid, det är klart att det är oacceptabelt, säger Ulla Olsson.


Fem år gammal motion
Enligt kommunallagen ska alla motioner, alltså förslag från politiker, besvaras senast inom ett år.

Alla kommuner i Dalarna utom två (Leksand och Vansbro) har äldre motioner än så.

Ludvikas äldsta obesvarade motion är 5,5 år, och där finns fjorton till som är för gamla.


Borlänge i botten
I Borlänge finns 16 motioner som är för gamla.

– Ja, det är naturligtvis inte bra. Just därför har vi nu beslutat att åtgärda detta, säger Jan Bohman, socialdemokratisk ordförande för kommunstyrelsen i Borlänge.

Borlänge kommun tänker beta av de gamla motionerna i en rasande takt, och sedan hantera de nya som kommer in på ett nytt, snabbare sätt.

Jan Bohman har ingen förklaring till att Borlänge har flest gamla motioner av alla kommuner i Dalarna.


Förhalar medvetet
Enligt moderaten Ulla Olsson och vänsterpartisten Leif Lindström kan det vara så att den politiska ledningen satt det här i system och medvetet förhalar handläggningen för att tiga ihjäl oppositionen.

– Det har nog förekommit ja, säger Ulla Olsson.

– Det hoppas jag verkligen att det inte är så. Det finns ju alltid ett politiskt spel när det gäller motioner i ett fullmäktige. Men oavsett detta politiska spel så ska vi visa respekt för varandra. Och då ska vi också svara på förslag som kommer in, säger Jan Bohman.

Kommunallagen 5 kap, 33 §

En motion eller ett medborgarförslag bör beredas så, att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen eller medborgarförslaget väcktes.

Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, skall detta och vad som har kommit fram vid beredningen anmälas till fullmäktige inom samma tid. Fullmäktige får då avskriva motionen eller medborgarförslaget från vidare handläggning.

Lag (2002:249)

Johannes Rosendahl

Johannes Rosendahl.

johannes.rosendahl@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.