MORA

Skogen viktig för barnens utveckling

1:27 min

I Tingshusparken i Mora har man under eftermiddagen haft en träff för lokalpolitiker och skolpersonal för att slå ett slag för skogen, inte minst för barnens uveckling. Skogen förbättrar motoriken och minskar stressen, säger Lillian Lundin-Stöt vid Naturskyddsföreningen.

– Det är viktigt att visa att skogarna finns nära skolor och förskolor och bostadsområden som barnen kan användas, säger Lillian Lundin-Stöt.

Varför är de viktiga?

– De förbättrar motoriken och minskar stressen, och de gör det lättare att lära sig om man använder hela kroppen. För tanken är också att de här skogarna ska användas för utomhuspedagogik, att de används som klassrum, säger Lillian Lundin-Stöt.

Stina Lindblad är ordförande i Naturskoleföreningen i Sverige:

– Naturskoleföreningen är 97 naturskolor i Sverige, i Dalarna finns det en skola. Och här har man förstått vikten av att jobba utomhus med hela kroppen och lära in, och tillsammans med skolan planerar man sina dagar för att nå målen i nya läroplanen.

– Vi åker runt till de kommuner där fortbildningsprojektet "Skogen som klassrum" har varit aktivt, och här har vi aktiva med att fortbilda era skolor i Mora under 2010 och 2011 och det är ett antal pedagoger som varit med. Och nu vill vi att de pedagogerna får stöd och jobba vidare och kanske få en samordnare för de här utomhuspedagogiska frågorna, säger Stina Lindblad.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se