Foto: Janerik Henriksson, Scanpix.
FALUN

Falu fredskör till Israel

1:05 min

I oktober åker Falu fredskör till Israel för att framträda och ta del av den palestinska kulturen, men också för att visa solidaritet med befolkningen. Kören har under flera år byggt upp kontakter där och även studerat arabisk musik.

– Vi börjar i Jerusalem, och sedan ska vi till Ramallah där det finns en kör som är knuten till musikhögskola där som vi ska träffa. Vi ska också till Betlehem och andra städer på Västbanken, det berättar körledaren Lars Englund.

Varför känns det här viktigt?

– För oss är det ju samma solidaritet som vi kände för de svarta i Sydafrika, att vi kämpade mot apartheid och sjöng deras sånger och att vi också var på turné i Sydafrika. Och vi ser att det är samma problematik som drabbar palestinierna som drabbade de svarta i Sydafrika.

Får man sjunga vad man vill?

– Vi sjunger ju sånger på engelska som är kritiska mot Israel, en som handlar om att de måste lämna tillbaka det ockuperade landet. Men vi fick besked från vår researrangör att det gick bra att ta med engelska texter som förstås vara kritiska mot Israel, säger Lars Englund.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista