Trafik

Här är de farligaste vägarna i Dalarna

1:09 min

Tre vägar i Dalarna finns med på en lista över landets 55 farligaste vägar som tidningen På Väg publicerar i nästa nummer.

På väg ges ut av Svevia som är ett stort anläggningsföretag med fokus på vägar och infrastruktur.

Och tidningen har bett Trafikverkets regionala och centrala experter på trafiksäkerhet att lista de farligaste vägarna i landet.

Tre av de 55 vägar som listats har vi alltså här i Dalarna.


E20 farligast
Det är riksväg 70 mellan Borlänge och Mora, riksväg 66 mellan gränsen mot Västmanland och Ludvika, och riksväg 50 mellan Grängesberg och Gräsberg.

Den allra farligaste vägen i landet är enligt Trafikverkets bedömning E 20 genom Västergötland med sina tunga transporter mellan Stockholmsområdet och västkusten.


Säkrare med mötesfria vägar
Gemensamt för alla de här 55 vägarna är att de inte är mötesfria.

Om de gjordes mötesfria genom mitträcken mellan körbanorna - alltså 2+1-vägar eller motorvägar - skulle många människoliv kunna räddas, enligt Svevia.

– Det är därför olyckligt att regeringen nu drar ner på anslagen till trafiksäkerhetsinvesteringar till förmån för andra stora infrastruktursatsningar, säger Svevias Erik Lundman i ett pressmeddelande.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sverigesradio.se

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.