Landstinget

"Det pekar åt rätt håll"

1:25 min

Landstingets sparande går åt rätt håll. Det budskapet gav landstingsledningen när den presenterade delårsrapporten. Fortfarande pekar prognosen på en förlust för 2011, men sparåtgärderna börjar ge effekt.

Landstinget Dalarna måste spara flera hundra miljoner kronor de närmaste åren för att få en budget i balans. Det ska man nå genom ett omfattande sparprogram.

Så här långt verkar det som om sparandet går bra. I alla fall enligt landstingsstyrelsens ordförande Ingalill Persson:

- Det känns väldigt bra! Vi har t ex fem miljoner kronor mindre i löneutbetalningar i september jämfört med i augusti vilket pekar på att spararbetet går åt rätt håll, säger hon.


"Nått långt"

Det sparbeting som landstinget nu måste uppnå t o m utgången av 2012 är 300 miljoner kronor och enligt landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg så har man redan nu nått långt.

- Javisst! Vi har redan hämtat in 200 miljoner kronor så allt går just nu bra för oss!

Ett litet aber i nuläget är ändå ett underskott på 50 miljoner kronor som Ingalill Persson förklarar så här:

- Ja, det handlar om att avvecklingen av vikarier går lite långsammare än vad vi räknat med, men det kommer vi att ha balanserat till början av 2012.

Minskar övertiden

Förrutom dom reda siffrorna i sparprogrammet så konstaterar nu landstingeledningen att tidigare tänkbara förändringar i Avesta, Ludvika och Mora inte kommer att bli aktuella just nu.

- I Avesta t ex blir det inga ändringar eftersom vi där har ett så gott och inskomstbringande samarbete med Västmanlands landsting, säger Ingalill Persson och fortsätter

- Och i både Ludvika som i Mora så blir det inga ytterligare förändringar i verksamheterna, men däremot så kommer vi att titta över kostnader vi har för övertid och flextid, eftersom en hel del pengar går iväg där.

- Det har vi redan börjat erbeta med, och vi ska nu snart skicka ut nya direktiv och riktlinjer för dom bitarna, säger landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sverigesradio.se