Dalanytt granskar Bingolotto

Allt fler idrottsföreningar i länet slutar sälja bingolotter. Det visar en kartläggning som Dalanytt har gjort. Där framgår att försäljning av bingolotter är en förutsättning för att många av länets idrottsföreningar ska överleva. Men försäljningen har minskat dramatiskt.

Sen toppåret 1997 har omsättningen i Dalarna minskat med över 30 procent. Och föreningarnas vinst har minskat med 42 procent. Förra året fick föreningarna behålla drygt 33 miljoner kronor. Ett annat problem är att bingolotto har minskat sin utdelning till föreningarna med cirka 25 procent (från drygt 18 kronor/lott till 13,50 kronor/lott), vilket medför att incitamentet för att sälja bingolotter minskat.

I Borlänge Hockey fick medlemmarna nog av bingolotterna. Men föreningen behöver pengarna. Därför höjs nu träningsavgifterna - från 450 kronor per säsong till 1.500 kronor.

Hos Dalarnas idrottsförbund finns över 1.032 idrottsföreningar anslutna. Dalanytt har frågat en fjärdedel av dem vad de tycker om Bingolotto. Många vittnar om ett vikande intresse. Och många är oroliga nu, när försäljningen minskat. Nu står föreningarnas hopp till programledaren Gunde Svan.

Gunde Svan värvades för att rädda programmet Bingolotto. Han har gjort tre program nu, och han tycker själv att det går bättre och bättre. Men när föreningarna hoppas på Gunde, hoppas Gunde på föreningarna.

- Vi måste göra det här tillsammans om vi ska kunna vända den här trenden, säger Gunde Svan till Dalanytt.

Men långt bort från strålkastarna i TV-studion försöker barn och ungdomar i tusentals idrottsföreningar att bli av med allt mer svårsålda lotter. För många av föreningarna hänger framtiden på om Gunde Svan lyckas eller inte. Per Nyberg är ordförande för Falu Tennisklubb. Å han är kritisk mot hur det ser ut.

- Det känns konstigt att idrottsrörelsen ska leva på ett lotteri där det hänger på hur populärt programmet är och hur populär programledaren är om vår ekonomi ska gå ihop eller inte, säger Per Nyberg.

Här är några kommentarer från länets idrottsföreningar:

”Det har blivit sämre. Nu hoppas vi på Gunde!”

”Bingolotto är väl en bra inkomstkälla. MEN vissa föreningar har bundit upp alla inkomster på Bingolotto. Nu när försäljningen går nedåt så sitter de i ekonomisk knipa.

”Vi är ekonomiskt ’tvungna’. Bingolotto är ett nödvändigt ont.”

”Cirka 50% av intäkterna kommer därifrån. Medlemsavgifterna skulle behöva sexfaldigas för att få in samma pengar.”

”Jag sålde 7 lotter på 7 timmar i torsdags. Jag tror att spelet dör ut snart.”

”Det är svåradministrerat och möter motstånd hos många föräldrar. Det är nog med att ledare tränar lag. Ytterligare en administrativ börda tynger.”

”Det är ett nödvändigt ont och slår odemokratiskt inom klubben!”

”Om föreningar inte skulle ha sin påtvingade försäljning, vilket håller upp statistiken, skulle bingolotto redan vara dött.”

”Vi anser att intresset för Bingolotter är så lågt och därmed svårsålt att det i dag till mycket stor del är en belastning för klubben.”

”Vi mer eller mindre står och faller med vår Bingolottoförsäljning, utan den skulle det bli ännu dyrare för våra medlemmar. Förmodligen skulle vi inte klara att kompensera oss fullt ut utan Bingolotto-försäljning.”

”I vår förening kan man köpa sig fri genom att betala halva lottpriset som en träningsavgift. De flesta ser väl bingolotto som ett nödvändigt ont, men samtidigt ett relativt enkelt sätt att tjäna in de nödvändiga inkomsterna på. För hur många kalsonger/strumpor eller kakburkar ska annars de aktiva tvingas sälja för att få ihop 200.000 kronor! Eller ska man höja medlemsavgiften med 1.000%?”

”Barnen har tillräckligt mkt att göra ändå. Klubbarna är för beroende av Bingolotto. Den huvudvärken förstör det roliga i att tillhöra en klubb.”

”Ett plågoris för stackars föräldrar som tvingas köpa lotter för sina barn.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista