ny lag

Stalkning kan ge fyra års fängelse

1:15 min

I helgen införs brottet olaga förföljelse i svensk lag. Den som utsätts för stalkning har förr bara kunnat anmäla varje enskilt brott som hot eller misshandel. Från den 1 oktober samlas upprepade trakasserier under en benämning och stalkern kan få fyra års fängelse.

I Sverige har nära var tionde person - majoriteten kvinnor - stalkats någon gång i livet, enligt en undersökning från Brottsförebyggande rådet.

– Det är en positiv förändring för de kvinnor som är utsatta för mäns våld. För väldigt många av de kvinnor som vi möter är utsatta för olika typer av förföljelser, säger Ann-Sofie Sterio, verksamhetsansvarig på kvinno-och tjejjouren i Borlänge.

Hon uppskattar att drygt 50 procent av de som tar kontakt har drabbats någon gång.

De ständiga hoten kommer via mejl, sms och sociala medier. Stalkarna har hittat nya sätt att nå sina offer.

Den som utsätts för stalkning har förr bara kunnat anmäla varje enskilt brott som hot eller misshandel. Från den 1 oktober samlas upprepade trakasserier under en benämning och stalkern kan få fyra års fängelse.

– Eftersom straffvärdet höjs får brottet högre prioritet. Det kommer att bli lättare att använda tvångsmedel som anhållande och häktning, säger Inka Wennerberg, handläggare för brottsofferfrågor på Rikspolisstyrelsen till TT.

Ann-Sofie Sterio välkomnar den nya lagen.
– Jag tror att kvinnor kommer att polisanmäla i större utsträckning. Och det blir ett bättre skydd. Att kvinnor faktiskt inte behöver stå ut med den här typen av förföljelser.

Nya lagen

De brott som kan ingå i det nya begreppet olaga förföljelse är misshandel, olaga tvång, olaga hot, hemfridsbrott, olaga intrång, ofredande, sexuellt ofredande, skadegörelse och överträdelse av kontaktförbud. För att det ska handla om stalkning måste det handla om upprepade kränkningar. Samtidigt ändras lagen om besöksförbud - begreppet ändras till kontaktförbud. Då finns också möjlighet att besluta om ett så kallat särskilt utvidgat kontaktförbud. En person kan i de fallen övervakas med fotboja. Källa: Polisen

Johannes Rosendahl

Johannes Rosendahl.

johannes.rosendahl@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista