LANDSTINGET DALARNA

Barn ska erbjudas vaccin mot hepatit B

1:00 min

Alla nyfödda i Dalarna erbjuds nu vaccin mot hepatit B. Flera andra landsting har redan infört det här, och nu har det alltså blivit dags för landstinget Dalarna att ta samma steg.

– Det här är en bra lösning att kunna erbjuda det här vaccinet till alla barn. Det säger Kristin Lindblom, som är barnhälsovårdöversläkare.

Alla barn födda efter 1 oktober får alltså ett erbjudande om att också vaccineras mot hepatib B, något som sker vid den ordnarie vaccineringen vid 3, 5 och 12 månaders ålder.

Den är gratis för riskgrupper och kostar 170 per dos för övriga. Totalt 510 kronor för ett livslångt skydd mot Hepatit B.

– Hepatit B är en smittsam sjukdom som kan ge sjukdom i vuxen ålder, och därför har vi från barnhälsovården föreslagit den här vaccinationen, säger Kristin Lindblom.

Finns det några risker med att ge små barn ytterligare ett vaccin?

– Alla vaccinationer är ju inte helt riskfria, det måste betonas. Men i det här fallet finns det ingen risk för biverkningar, utan det ingår i det allmäna vaccinationsprogrammet. Och då är riskerna små och fördelarna större, berättar Kristin Lindblom.