1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Kristin Lindblom, barnhälsovårdöversläkare.Foto: Eva Rehnström.
LANDSTINGET DALARNA

Barn ska erbjudas vaccin mot hepatit B

1:00 min

Alla nyfödda i Dalarna erbjuds nu vaccin mot hepatit B. Flera andra landsting har redan infört det här, och nu har det alltså blivit dags för landstinget Dalarna att ta samma steg.

– Det här är en bra lösning att kunna erbjuda det här vaccinet till alla barn. Det säger Kristin Lindblom, som är barnhälsovårdöversläkare.

Alla barn födda efter 1 oktober får alltså ett erbjudande om att också vaccineras mot hepatib B, något som sker vid den ordnarie vaccineringen vid 3, 5 och 12 månaders ålder.

Den är gratis för riskgrupper och kostar 170 per dos för övriga. Totalt 510 kronor för ett livslångt skydd mot Hepatit B.

– Hepatit B är en smittsam sjukdom som kan ge sjukdom i vuxen ålder, och därför har vi från barnhälsovården föreslagit den här vaccinationen, säger Kristin Lindblom.

Finns det några risker med att ge små barn ytterligare ett vaccin?

– Alla vaccinationer är ju inte helt riskfria, det måste betonas. Men i det här fallet finns det ingen risk för biverkningar, utan det ingår i det allmäna vaccinationsprogrammet. Och då är riskerna små och fördelarna större, berättar Kristin Lindblom.

Fakta: hepatit B

Hepatit B orsakas av ett virus som gör att man får en inflammation i levern. Viruset finns i levern men också i blodet och andra kroppsvätskor.

Smittan kan överföras om man får in smittat blod i kroppen och det är också vanligt att man blir smittad vid sexuella kontakter. Även små mängder blod kan överföra smittan, till exempel om man använder eller sticker sig på en använd spruta.

Efter att man smittats dröjer det två till sex månader innan symtomen visar sig. Man smittar ungefär sex veckor innan man blir sjuk och tre till sex månader, ibland längre, efter att man känner sig frisk.

Det finns tre typiska faser som många, men inte alla, går igenom: Först känns det som om man har fått influensa med huvudvärk, feber, trötthet och allmän värk i kroppen. I nästa steg kan man tappa aptiten och må illa, ibland kräks man. Under den sista fasen brukar huden och ögonvitorna bli gulaktiga. Samtidigt som den gula färgen ökar försvinner de tidiga symtomen, bortsett från tröttheten.

Nästan alla som får hepatit B blir friska, men några har kvar sjukdomen hela livet, så kallad kronisk hepatit B. Då kan man leva som vanligt men man ska undvika alkohol och tänka på smittorisken.

Barn under fem år får sällan symtom och bara ungefär hälften av de vuxna som har hepatit B får symtom. Eftersom man kan bära på hepatit B virus utan att känna sig sjuk kan man sprida smitta utan att man vet om det.

Källa: Sjukvårdsupplysningen

Eva Rehnström

Eva Rehnström

eva.rehnstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista