VÄSTERÅS

Konferens om hedersförtryck idag

1:26 min

Idag hålls en stor konferens och utbildningsdag i Västerås om hedersförtryck. Det är främst skolpersonal och socialarbetare, bland annat från Dalarnas län, som deltar, och de får lära sig mer om hur hedersförtryck drabbar barn och ungdomar.

Juno Blom som arbetar på uppdrag av regeringen med att lyfta hedersproblematiken säger att det här fortfarande är en realitet för många unga i Sverige.

– Självklart finns det otroligt många unga i vårt land som lever med begränsningar och som är utsatta för våld, hot och förtryck, och som inte får sina rättigheter tillgodosedda.

Arkan Asaad var en del av denna utbildningsdag, och han berättade om sin uppväxt där hederskultur till slut ledde till att han blev bortgift till sin kusin som 19 åring.

Och Arkan hävdar i sin föreläsning att Hedersförtrycket slår till på olika sätt:

– Inte bara att man har könsdiskriminerat när det kommer till de här frågorna, så har man också religionsdiskriminerat det här när man tror att det bara är muslimer det handlar om. Dessutom har man regionsdiskriminerat, att det bara är ett geografiskt land i världen där det händer, säger han.

Och för att förpassa Hedersförtrycket till historieböckerna krävs en acceptans att Sverige är mångkulturellt, menar Arkan Asaad. Där det inte finns något vi och dem utan alla är svenskar.

– För inte så länge sedan kom vi från ett bondesamhälle där vi själva gifte bort våra egna barn, tills det kom en grundlagsstiftning på 1800-talet där vi sa att vi inte ska gifta bort våra barn.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se