LANDSTINGET DALARNA

Hon får landstingets kulturpris 2011

5:21 min

Landstinget Dalarnas kulturpris går i år till dirigenten och orkesterledaren Cecilia Rydinger Alin som är uppväxt i Ludvika. Jag blev helt mållös, säger Cecilia angående priset.

Grattis Cecilia!

– Tack så mycket.

Hur reagerade du när du fick veta att du är årets pristagare?

– Jag blev faktiskt helt mållös och ofantligt glad. Jättestort tack till dem som nominerat mig, det känns fantastiskt. Det är så stort och ett sådant fantastiskt erkännande.


Genombrott 1991
Cecilia Rydinger Alin fick sitt genombrott 1991 och har sedan dess varit dirigent för ett flertal stora körer och orkestrar.

Bland annat har hon varit dirigent för Allmänna Sången i Uppsala i 20 år och är nu sedan ett par år tillbaka dirigent för manskören Orphei Drängar i samma stad.


"Entusiastisk och driven"
Och nu får hon alltså Landstinget Dalarnas kulturpris med motiveringen:

"Cecilia Rydinger Alin, är en entusiastisk, driven och skicklig dirigent och pedagog, med lång och gedigen erfarenhet av att leda orkester och kör. Hon är dessutom Nordens första kvinnliga professor i orkesterdirigering vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm.

Sedan genombrottet 1991, då hon vann Kungliga Operans tävling för unga svenska dirigenter har hon, bland mycket annat, hunnit med att leda Allmänna Sången under 20 år, varit chefdirigent vid Värmlandsoperan och gästspelat hos framstående orkestrar, körer och operahus, både nationellt och internationellt.

Cecilia är uppväxt i Ludvika och har återkommande gästspelat i Dalarna, nu senast under Vinterfest 2011.

Sedan några år tillbaka dirigerar hon anrika OD i Uppsala, en av världens bästa manskörer. Hon leder sina Orphei Drängar, starkt förankrad i svensk körtradition med tonvikt på kvalitet, utan att för den skull fastna i det konventionella. Hon är en nyansernas mästare, såväl i det expressiva som i det återhållsamma. Med energi och närvaro lockar hon fram det bästa av klang och uttryck hos dem hon leder.

Cecilia har genom hela sin karriär bibehållit och utvecklat sin pedagogiska ådra och kombinerar ett framgångsrikt konstnärskap med att utbilda kommande generationers dirigenter."

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se