Mora

Tävlingsledare inför rätta

1:28 min

I maj 2009 skadades flera personer vid en snöskotertävling i Gesunda utanför. I går stod tävlingsledaren inför rätta för vållande till kroppsskada. Målet är principiellt viktigt eftersom en enskild person riskerar att få betala skadestånd.

– Vi tycker att det här målet är problematiskt. Vi förlorar en väldigt duktig ledare om han döms, säger Per Westling som är generalsekreterare på SVEMO, svenska snöskoter och motorcykelförbundet.

– Om han döms tror jag att det kan vara avskräckande för folk i allmänhet att vilja bli ledare inom föreningar framöver, och det är ju allvarligt, inte bara för den här sporten utan för alla idrottsföreningar.

Det var precis vid starten i ett av finalheaten som två skotrar kolliderade och körde rakt ut i publiken vid den snöskotertävling som Mora Motorklubb arrangerade i Gesundabacken.

Flera personer blev skadade och tre av dem är nu målsägande i det här målet där tävlingsledaren hålls ansvarig.

– Anledningen till att jag åtalat tävlingsledaren är för att jag tycker att han har brustit i sitt ansvar, det har inte funnits bra avspärrningar mot publiken, avståndet till publiken från banan har varit för litet med mera, säger kammaråklagare PG Persson.

Varför får tävlingsledaren ta hela ansvaret själv?

– Därför att det är han som är utpekad som ansvarig av tävlingsorganisationen, säger PG Persson.

Tävlingsledaren själv menar att han följt de säkerhetsföreskrifter som finns och att han inte borde hållas ansvarig för brott. Om han döms riskerar han att få betala böter å skadestånd.