DONATIONSVECKAN

Långa väntelistor för organtransplantation

1:16 min

Den här veckan är det den så kallade donationsveckan. En vecka då det anordnas olika aktiviteter som har med organdonation att göra. Bland annat kan man på stadsbiblioteket i Falun ikväll höra föreläsningar i ämnet.

– Väntelistorna är långa och när det gäller lever och hjärta - som är de vitala organen - så kommer en del inte fram i kön utan avlider i väntan. Det säger Pehr Guldbrand som är intensivvårdsläkare på Falu lasarett, och som medverkar på biblioteket ikväll.

– Det är ett fåtal som avlider på ett sådant sätt att det kan bli aktuellt med donationer, kanske 250 i landet. Och av dem så kanske det är hälften som är möjliga för donation. Det förutsätter ju att avlider på en intensivvårdsavdelning under pågående respiratorbehandling för att organen ska kunna bevaras för transplantation, fortsätter han.

Är det lättare att prata om det här nu för tiden?

– Det är en anledning till den här donationsveckan, att man för upp det på bordet. Och man ska ju komma ihåg när man pratar om donation så ser man ju det där med att avlida, men sannolikheten är ju större att man kan bli mottagare av organ. En organdonater ger ju liv åt flera människor, så att hamna i den situationen att behöva ett organ är ju mycket större.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se