LEKSANDS IF

Får näst högst bidrag i hockeyallsvenskan

1:17 min

Leksands IF är den hockeyförening som får näst mest kommunalt bidrag av alla lag i hockeyallsvenskan. Föreningen får årligen en miljon kronor av kommunen, som också hyr arenan för 4,5 miljoner om året.

Leksands kommun beslutade i vintras att ge Leksands IF en miljon kronor i bidrag per år under fem år.

Det på grund av att det då fanns en överhängande risk att hockeyföreningen inte skulle klara av sin ekonomi.

Kommunen beslutade att ge bidraget för att man inte skulle hamna i en situation där kommunen skulle få ta över ishallens driftkostnader, som Leksands IF äger.

– Och det är en kostnad på 10 till 12 miljoner kronor per år. Därför bedömde vi det som rimligt att gå in med en miljon extra i ekonomiskt bidrag under fem år, säger Ulrika Liljeberg, Leksands centerpartistiska kommunalråd.

Den undersökning som Sveriges Radio har gjort visar att Leksand IF får näst mest bidrag från sin kommun bland alla de allsvenska hockylagen, nämligen en miljon kronor.

Allra mest får Örebro med 1,5 miljoner kronor per år.

Även Mora finns med i undersökningen, där ger kommunen 500 000 kronor varje år i bidrag till sitt hockeylag.

Det går att jämföra med Karlskoga, Malmö och Västerås som bara stöttar ungdomsverksamheten.

Men det finns de som är kritiska till Leksand IF:s bidrag. Eric Böwes som sitter i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för Miljöpartiet i Leksand är en av dem.

– Det jag inte tycker om är hur man fördelar de pengar som man delar ut. Att hockeyn får en sådan pass stor del av föreningspengarna när det finns så många andra som också behöver pengar som vi också behöver satsa på, säger han.