Borlänge

Peace & Love-publiken köpte för 180 miljoner

1:23 min

Sommarens Peace & Love-festival drog in över 180 miljoner kronor till handeln i Borlängetrakten. Det är en kraftig ökning jämfört med förra året, enligt en färsk rapport som Dalanytt tagit del av.

– Det är bra att få bekräftat att det vi anar och misstänker stämmer. Våra besökare gör av med mycket pengar när de är här, säger festivalchefen Dan Sonesson, och konstaterar:

– För 182 miljoner är mycket pengar.

Vill man vara lite mer exakt är festivalens totala värde nu uppe i 182 802 751 kronor, enligt den nya rapporten från forskare vid Högskolan Dalarna.

– Besökarna spenderar ungefär 40-50 miljoner mer än i fjol, säger forskaren Tobias Heldt, som är nationalekonom och en av dem som gjort undersökningen.

Genom att intervjua över 1000 festivalbesökare har forskarna tagit fram hur mycket pengar som olika typer av besökare lägger ut. Och där skiljer det sig ganska kraftigt åt. Den som bor på campingen gjorde av med 450 kronor i fickpengar varje dag, medan de besökare som valde att bo på hotell la ut nästan dubbelt så mycket. Peace & Love får med andra ord snurr på handeln rejält.

– Den ekonomiska betydelsen av festivalen har ökat.

Festivalchefen Dan Sonesson tror att den här typen av undersökningar kan öka acceptansen för den betydelse som musikfestivaler och andra evenmang har rent samhällsekonomiskt.

– Det visar hur viktigt det är för politiker och näringsliv att ta den här typen av evenemang på allvar.