Rådjursolyckorna minskar.

Antalet älgkollissioner i länet är oförändrat, men rådjurskollissionerna har minskat med 18 procent här i Dalarna jämfört med samma tid i fjol. Orsaken är att rovdjur - främst lo - tar många rådjur, medan de väsentligt större och tyngre älgarna klarar sig bättre.

Varje dag sker en älgkrock och fyra rådjurskrockar här i Dalarna, och riskerna ökar snabbt i takt med att det blir allt mörkare. Det är också orsaken till att årets kampanj mot viltolyckor nu har dragits igång för säsongen.

En fullvuxen älg väger flera hundra kilo och flera bilåkande dödas varje år i älgkollissioner - även i fullstora bilar.

Den som råkar ut för en viltolycka ska först sätta ut varningstriangel för att undvika att andra bilar kör in i olycksbilen, ta hand om skadade, ringa 112 och larma om olyckan, markera olycksplatsen så att jägare kan göra eftersök på skadade djur, och lämna en utförlig vägbeskrivning till polisen.

De mest drabbade kommunerna när det gäller älgkollissioner är Malung, Mora, Ludvika, Vansbro, Älvdalen och Falun. När det gäller de mindre farliga kollissionerna med rådjur så ligger Falu kommun i topp, följt av Ludvika, Leksand, Avesta och Borlänge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".