JOBB FÖRSVINNER

Outokumpu drar ned i Avesta och Långshyttan

1:25 min

Stålkoncernen Outokumpu planerar att skära ner personalstyrkan med upp till 1 300 jobb. 600 av försvinner i Sverige. Det drabbar Avesta Jernverk med 230 - 150 kollektivanställda och 80 tjänstemän - och 95 vid Kloster i Långshyttan.

För Hedemora och Avesta kommuner är det ett dråpslag. Lars Isaksson är socialdemokratiskt kommunalråd i Avesta:

– Det är en tung dag för Avesta, men vi har ju följt världskonjunkturen under en längre tid och haft en nära dialog med Outokumpo och vetat hur problemen med stålbranschen har varit så det var ju ingen överraskning, men storleken är en överraskning, säger han.

– Vi kommer jobba tillsammans med Hedemora kommun, de drabbas ju också med neddragningarna i Långshyttan. Jag har tagit kontakt med Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson (s) och berättat om det här och att vi inte kommer klara det själva utan vi behöver stöd av regionen och av staten.

Vilken hjälp behöver ni?

– Utbildningspaket eller matchning till jobb. Det är tungt och det är tungt för alla inblandade. Det drabbar ju kompisar och vänner, men vi ska klara det här.

Vad tänkte du när du fick höra det här, siffran 230?

– Ja vad tänkte man, fan tänker man, det var mycket. Men sedan får vi se hur mycket det blir i slutändan. Men vi måste ta tag i det här och vara beredd på att jobba oerhört hårt för att vi ska kunna reda ut det här och gå mot en framtidstro i Avesta ändå.


Förändrad marknad
Koncernchefen Mika Seitovirta säger i ett pressmeddelande att den europeiska marknaden för rostfritt stål förändrats fundamentalt de senaste åren, och att efterfrågan inte återhämtat sig sedan den förra finanskrisen.

Branschen dras med betydande överkapacitet, och enligt koncernledningen i Outokumpu måste något göras för att bygga en stabil grund för framtiden.


Kostnadssänkningar med 900 miljoner
Målet är att sänka kostnaderna med drygt 900 milljoner kronor till slutet av nästa år. Och den här operationen ska ske genom olika åtgärder bland annat då genom personalnedragningar.

Upp till 1 300 jobb ska bort, varav 600 här i Sverige. Och det drabbar alltså stålverken i Avesta och Långshyttan, men även Nyby i Torshälla. På de här orterna ska antalet skift minskas.

Koncernchefen Mika Seitovirta säger att de planerade förändringarna ska genomföras på ett ansvarsfullt sätt och förhandlingar med facken ska inledas så snart som möjligt.

– Branschen för rostfritt stål dras med betydande överkapacitet och importen till Europa har ökat, säger koncernchefen Mika Seitovirta i ett pressmeddelande.

– För att kunna öka vår konkrrenskraft i det rådande läget behöver vi kraftigt minska våra kostnader. 


"En tung dag"
Och i Avesta är stämningen låg. Så här säger Jacob Sandberg som är affärsområdeschef och platschef vid Outokumpu i Avesta:

– Det är en betydande neddragning. Det är en tung dag, det är inte en rolig del av jobbet.

Vilka reaktioner har du fått?

– Det är lite för tidigt att kommentera det.

Hur ser du på framtiden?

– Rostfritt stål är i en speciell situation där det är väldigt stor överkapacitet i Europa, och vi har ett Kina som växer kraftigt och mer på produktionssidan än på förbrukningen. Det har varit tufft länge och nu viker marknaden för oss dessutom.

Kan det bli ytterligare varsel?

– Inte nu, och vi planerar inget annat. Så, nej är svaret på den frågan.

Vad gör du idag?

– Vi ska ha ett fackligt möte nu, och sedan är det mediakontakter och sedan ska jag försöka vandra runt och träffa folk.

Vad ska du säga till dem?

– Vi kan ju inte ge några detaljer hur vi ska göra förändringar, det är ju föremål för förhandling. Så vi ger rambilden just nu.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se