AVESTA

Nationell konferens för räddningstjänsten

1:23 min

Hur ska landets räddningstjänster arbeta de kommande åren och hur kan verksamheten utvecklas? Ja det är frågor som under två dagar står i focus vid en nationell konferens i Avesta.

Ingeborg Forsberg, som är administrativ chef vid Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund, berättar vilka som samlats i Avesta:

– Hit har det kommit personal och politiker från ett tjugotal av landets 34 Räddningstjänstförbund, för att träffas och utbyta erfarenheter under två intensiva dagar.

Det handlar alltså om en nationell konferens som anordnas en gång varje år på olika ställen i Sverige, och i år är det alltså Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund som är arrangör.

Mats Jansson är räddningschef i förbundet:

– Det här är ju en slags nätverkskonferens som alltid är viktig och i år så handlar det ganska mycket om att dra upp riktlinjerna för en handlingsplan för de kommande åren. Att få reda på vad våra politiker vill att vi ska göra under mandatperioden, säger Mats Jansson.

Två av konferensdeltagarna är Eva Gustavsson och Monica Sjöstrand som båda representerar just Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund. Eva är förtroendevald revisor och Monica är politiker, och båda tycker att konferensen varit bra.

– Framförallt är det både roligt och nyttigt att få träffa kollegor från andra delar av landet och lära sig hur man arbetar där och de här dagarna har varit verkligt inspirerande, säger Eva, och Monica håller med:

– Bland annat har det varit en kick att våga tänka lite nytt och annorlunda om vad vi vill göra, säger hon och fortsätter:

– Det kan ju vara så att vi ibland kanske bara rullar på i gamla hjulspår vilket inte alltid behöver vara det rätta, utan det kan säkert vara bra att just våga tänka nytt, säger Monica Forsberg.

– Självklart är det positivt att tänka i nya banor i många olika situationer, säger Ingeborg Forsberg och Mats Jansson avslutar:

– Många tänker säkert att Räddningstjänsten nästan bara jobbar med att släcka bränder, och visst kommer vi alltid att jobba med det, men det är ju lika intressant att försöka utveckla vårt arbete med att försöka förebygga och förhindra bränder och andra olyckor och det är sånt som vi ägnar tid till att prata om under dom här konferenserna.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sverigesradio.se