LANDSBYGDSGALA

Integration i Borlänge kan prisas på gala

1:25 min

Ett integrationsprojekt i Borlänge kan vinna pris på den stora landsbygdsgalan i Stockholm i november. Det är satsningen "För en mångkulturell landsbygd" som kan vinna en Ull-bagge i kategorin Årets integrationssatsning.

Ur juryns motivering:

"Ett utmärkt exempel på samarbete mellan kommun och lokala lantbrukare för att erbjuda personer med invandrarbakgrund praktik på gårdar i kommunen."

– Självklart blev jag jätteglad! Men när vi startade projektet så tänkte vi väldigt mycket på individen och landsbygden. Och att bidra till samhället framför allt. Vi tänkte inte att vi skulle komma så här långt, men det är alltid roligt när man blir sedd. Och jag hoppas verkligen att det här projektet kan inspirera andra, säger Valbone Shala, som ligger bakom projektet.

I projektet har personer med invandrarbakgrund erbjudits praktik på bondgårdar i kommunen. Samtidigt har de fått utbildning i lantbruk och företagande. För att på sikt starta eget och bli bönder.

– Det är jätteviktigt för mångfalden. Det är viktigt att de nya svenskar som kommer hit nu upptäcker den delen av Sverige. I stället för att folk bor på Tjärna Ängar och Jax här i Borlänge upptäcker att landsbygden har möjlighet att erbjuda dem mycket mer än vad de vet.

Nu kan alltså projektet bli en av vinnarna på den stora landsbygdsgalan. Där sker prisutdelningar av Ull-baggar i åtta olika kategorier.

– Det skulle betyda väldigt mycket. Inte bara för mig, utan även för alla som har jobbat inom projektet. Det skulle vara en belöning för allt slit som vi har haft, säger Valbone Shala.

Borlängeprojektet tävlar mot fyra andra nominerade i klassen Årets integrationssatsning:

Grön integration - Macken introduktionsutbildning, Kronobergs län

Människors möte och världen i Söråker, Västernorrland

Utveckling genom integration, Örebro

Tosteberga hamnhus, Skåne