LEKSAND

Här tävlar de äldre om vem som dukar bäst

1:24 min

Vilket äldreboende i Leksands kommun dukar bordet bäst? Ja det är frågan när elva enheter inom äldreomsorgen i Leksand tävlar om vilka som kan ställa i ordning, glas, tallrikar och bestick på ett sätt som ska vara en fröjd för både ögon och magar.

– Det blir festligt värre det här, säger Elsa Göthe, dukningsexpert och boende på Limsjögården i Leksand.


Vackert dukat bord
Elsa har fullt upp med att ställa i ordning, glas, bestick och tallrikar som ska bli Limsjögårdens bidrag till tävlingen. För ett vackert dukat bord bidrar också till att maten smakar bättre tycker Elsa.

– Ja för du vet, är det slarvigt, bara framslängt sådär lite hur som helst då är det inte samma delikatess att äta då, säger hon.

Men varför har Leksands kommun den här tävlingen då? Jo det har att göra med att både personal och de boende ska få upp ögonen för måltidsmiljön som helhet, förklarar Linnéa Wahl, dietist och projektledare för Bra mat för äldre i Leksands kommun.

– Det finn ju vissa grupper av äldre som mår bra av viss sorts dukning också. Och många som har problem med att se kan må bra av att ha tydliga kanter på tallriken och det kan vara att man inte ska ha för mycket saker på borden så att det inte blir för rörigt, säger hon.


Vem vinner?
Det är det allmänheten som bestämmer. De elva dukade borden på äldreboendena i Leksand kommer nämligen att fotograferas.

Bilderna läggs sedan upp på kommunens hemsida så att vem som helst kan gå in och rösta på det bordet man själv tycker är finast.

Men för Elsa Göthe är det ingen tvekan om vem som kommer att vinna.

– Ja men du vet, jag är ju bäst, of course I am. Det är klart vet du, säger Elsa Göthe och skrattar.