Norra Dalarna

Handeln i Mora expanderar

1:58 min

Mora stärker sin position som handelsmetropol i norra Dalarna. Det är området i Mora-Noret, som har expanderat kraftigt de senaste åren och flera nya företag är på väg dit.

– Det är självklart jätteroligt och placerar Mora på kartan, handelskartan, och det medför också mer skatteintäkter för orten, säger Niclas Larsson, tillförordnad näringslivschef i Mora.

Nästa företag på tur att slå upp portarna i Mora-Noret är outletbutiken Lager 70. I början av nästa år öppnar även Biltema där.

Dessutom har det danska företaget Sjaelsö börjat diskutera detaljplaner med kommunen. Sjaelsö bygger lokaler, som sedan hyrs ut till andra företag.

– Vi har haft diskussioner med kommunen.

– Men jag kan inte säga exakt vilka företag som kan tänkas hyra in sig hos oss om vi etablerar oss, men det handlar om stora kedjor, som inom elektronik eller möbler, säger Knud Lauritsen, vd för Sjaelsö.

På orten spekuleras det även vilka fler företag som kan tänkas komma. Niclas Larsson kan emellertid inte säga något mer konkret.

-- Elgiganten nämns och det har ju varit på tapeten att de har letat lokal här. Företaget kan förmodligen komma inom en snar framtid, men mer än det vet jag inte, säger han.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se