Hockey/Leksand

De vill bryta mansdominansen

1:19 min

För första gången någonsin har ett hockeylag i Leksands IF fått kvinnliga tränare. Therese Bond och Rebecca Lundgren är nya tränare för damjuniorerna i en av de mest mansdominerade sporterna.

– När man börjar spela hockey så är första reaktionen: "tjejer ska inte spela hockey". Och det har varit så ganska länge, men nu på senare år har det blivit bättre, säger Rebecca Lundgren.

– Som tränare anses inte tjejer vara lika kunniga. De kan inte ryta i lika mycket, vi kanske är för snälla. Men den bilden tycker jag det är dags att ändra på. Vi kan precis lika mycket, säger Rebecca Lundgren.

Kvinnliga ledare är ovanligt inom hockeyn, till och med bland damlagen. I den högsta serien är det bara ett enda lag som har en kvinnlig huvudtränare. Men nu har Rebecca Lundgren och Therese Bond blivit de första kvinnliga tränarna i Leksands IF:s historia.

– Jag har lärt mig så mycket under de år som jag har spelat, så jag vill föra vidare det till de yngre och lära dem vad jag kan. Jag vill se dem utvecklas och förhoppningsvis gå hela vägen till landslaget och kanske kunna leva på hockeyn, säger Rebecca Lundgren.

Bland herrlagen är många spelare och tränare proffs, med en saftig lön att leva på. Men inom damhockeyn jobbar i princip alla spelare och tränare helt ideellt.

– Förhoppningen är att det i framtiden ska kunna bli likadant som det är för herrarna. Men riktigt där är vi inte än. Så det finns lite att jobba på, säger Therese Bond.

Kerstin Edquist
kerstin.edquist@sverigesradio.se