Dalarna

Plötslig spädbarnsdöd ökar

0:58 min

Plötslig spädbarnsdöd ökar igen i Sverige. Förra året dog 27 barn i landet, jämfört med 13 barn 2007. Marie Ganters är barnmorska i Falun och hon tror att ökningen kan ha med bristande information om riskerna att göra.

– Vi slappnar av, vi blir inte lika aktiva att ge ut den här informationen när siffrorna sjunker och det är lite farligt, säger hon.

Men vad plötslig spädbarnsdöd beror på vet man inte exakt. De flesta forskare tror att barnet får ett andningsuppehåll. Och föräldrar får råden att man inte ska röka, lägga barnet på rygg, inte ha för varmt och barnet ska ligg i en egen säng.

Ida Ryentorp är mamma till tre barn och förutom att följa de rekommenderade råden skaffade hon också ett andningslarm till sina barn.

– Jag tror faktiskt att vi fick någon broschyr när jag fick första killen, vad man kunde göra för att minska risken att inte klä på för mycket och sova på rygg. Sen skaffade vi ett andningslarm också, säger hon.

Men Marie Ganters tycker att ännu mer information skulle behövas ut till föräldrar om sjukdomen.

– Jag tror att det ibland behövs drivas lite kampanjer om det här för att få människor att fullt ut förstå vad det handlar om, säger hon.

Johanna Nyman
johanna.nyman85@sr.se