Högskolan vill ge doktorsexamen

I dag har Högskolan Dalarna beslutat att ansöka om full examinationsrätt inom områdena Humaniora/Samhällsvetenskap och Teknik. Och det här betyder bland annat mycket för dom närmare 120 doktorander som i dag finns vid högskolan.

- Dom kan få sin doktorsexamen hos oss, istället för hos en annan högskola eller universitet, säger Högskolan Dalarnas Rektorn Agneta Stark.

I dagsläget gör doktoranderna sitt praktiska arbete och skrivandet vid Högskolan Dalarna men måste sedan resa till andra lärosäten som kan utfärda deras doktorsexamen.

Agneta Stark tror att det här kan ge mycket till Dalarna i stort, förutom att det stärker högskolan.

- Vi vet att det blir väldigt mycket aktivitet som så småningom leder till jobb men som också gör att Dalarna blir ännu mer spännande att arbeta i.

Högskolans ansökan överlämnas i slutet av oktober och granskningen hos regeringen väntas ta ett år. 

Om högskolan beviljas den här examinationsrätten får man ett anslag på 10 miljoner kronor för vart och ett av dom två vetenskapsområdena Humaniora/Samhällsvetenskap och Teknik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".