GRÄNGESBERG

AP-fonderna bidrar till exploatering i Guatemala

1:28 min

Svenskarnas pensionspengar leder till miljöförstöring och mord i Guatemala. Det sa den guatemalanska bondeledaren Daniel Pascual när han besökte Grängesberg i fredags. AP-fonderna investerar nämligen över 200 miljoner kronor i företaget som driver den mycket kritiserade guldgruvan Marlin i hans hemland.

– Det är tusentals familjer som drabbas av gruvans verksamhet. Det används stora mängder vatten till guldutvinningen och det har skapat stora problem i jordbruket, berättar Daniel Pascual.

Både djur och människor runt gruvan har blivit förgiftade av den cyanid som används i guldframställningen. Ursprungsfolk har fördrivits från sina marker och familjer har splittrats.

– Svenskarnas framtida välstånd bygger på att man förstör enorma naturrikedomar i Guatemala. Och att människor mördas med hjälp av pengarna från pensionsfonderna. Så det här handlar om etik och moral, säger Daniel Pascual.

Anders Stendalen är före detta gruvarbetare och fackföreningsledare i Grängesberg. Han blir förvånad när han får höra att AP-fonderna investerar i Marlingruvan i Guatemala.

– Det var en nyhet för mig. Jag tycker att AP-fonderna ska investera i människor och riktiga projekt. Och inte i det som förstör för människor, säger Anders Stendalen.