MILKO+ARLA

Glädje över fusion - men bistert på Grådö mejeri

1:12 min

Konkurrensverket ger tummen upp åt Arlas fusion med Milko. Men mejeriet i Grådö måste säljas till en annan aktör, och många anställda vid Grådö Mejeri i Hedemora riskerar nu att förlora jobben när Arla tar över Milko.

Konkurrensverkets beslut om att godkänna mejerifusion innebär att Arla Foods omedelbart tillåts ta över Milko, inklusive föreningens medlemmar.

– Det har varit en väldigt svår bedömning för oss att göra, och det har föregåtts av en väldigt grundlig utredning. Jag tror att den lösning vi kommit fram till är den absolut bästa för konsumenterna och för marknaden som helhet. Det säger Johan Sahl, som är jurist på Konkurrensverket och en av dem som tagit beslutet.

Ett antal villkor har satts upp för att affären ska få genomföras, bland annat att Grådö mejeri i Hedemora ska säljas till någon annan mejeriaktör, och vid försäljningen ska Arla ha bantat kapaciteten vid mejeriet från dagens 120 miljoner kilo mjölk per år till 50 miljoner kilo.

Hur skulle det ha påverkat konsumenterna om Arla hade fått ta över Grådö Merjeri?

– Då hade det blivit en nästan utsläckt konkurrenssituation inom vissa produktsegment och regionalt. Då hade ju Arla i stort sett inte haft några konkurrenter alls, och det hade på sikt lett till högre pris och så vidare.

Gör ni någon bedömning huruvida Grådömejeriet kommer kunna finnas kvar i framtiden?

– En försäljning av mejerit har vi bedömt gör det sannolikt att det kommer kunna finnas kvar på marknaden i någon annans regi och därmed bidra till konkurrensen i framtiden, säger Johan Sahl.


Varför sälja?
Men att Grådö måste säljas till en annan aktör, gör Sten-Olov Eklund som är fackordförande för Livs inom Milko, förundrad:

– Att vi måste bli sålda av Arla tycker jag är konstigt. Men vi från facket kan ju inte påverka det här beslutet, utan nu gäller det för oss att ta han om våra medlemmar så att de får det så bra som möjligt på alla sätt och vis, säger Sten-Olov Eklund.

Vad säger medlemmarna?

– Idag säger de inte så mycket, vi har inte fått så mycket besked så det är inte så mycket att säga. Men det är en svår situation vi sitter i och det blir mycket spekulationer.

Hälften får gå
Enligt uppgift till kommer minst hälften av de som jobbar på Grådö Mejeri få sluta. I dag arbetar omkring 150-160 personer där. Men den siffran vill inte Arlas vd Christer Åberg bekräfta för P4 Jämtland.

– Nu har vi åtagit oss att sälja av anläggningen i Grådö, och det kommer påverka antalet arbetstillfällen, men hur många kan jag inte säga idag.


Milkos ordförande nöjd
Lars Reyier, som är ordförande i Milko, är nöjd med beslutet om ett ja till fusionen:

– Det är ett helt nödvändigt beslut för att trygga för våra bönder så att de får en bättre ekonomi på sina gårdar och framför allt att man i hela Milkos område garanterar att man fortsätter att hämta mjölken, säger Lars Reyier.

Men att Grådö tvingas säljas och att hälften av Grådös anställda får gå, är den tråkiga biten säger han:

– Jag känner för de anställda som kommer få leva med det här, men det är ett beslut som vi inom Milko och Arla inte kunnat påverka.


LRF jublar
Arla Foods och Milko är landets största och tredje största mejeriföretag.

I en stor del av landet skulle ett ovillkorat samgående ha inneburit att konkurrensen kraftigt begränsades för mjölk, fil, yoghurt och flera andra produkter, till skada för konsumenterna.

Samtidigt har Konkurrensverket tagit in i sin bedömning att Milko befinner sig i en mycket svår ekonomisk situation och sannolikt riskerar konkurs, skriver Konkurrensverket i ett pressmeddelande.

Och bondeorganisationen LRF jublar åt beskedet som kom idag och skriver så här i ett pressmeddelande:

"Det är glädjande för bönderna som har levt med osäkerheten länge och nu kan jobba vidare. Det kommer fortfarande att vara en tuff tid för Milkos bönder, men det här var ett steg i rätt riktning".


"En lättnad"
Mjölkbonden Christer Sandberg i Milsbo är en av alla de bönder som idag drar en lättnadens suck:

– Det är en lättnad att det blev ett ja. Det känns skönt, nu vet vi i alla fall vad som gäller, säger Christer Sandberg.

Hur har tiden fram tills idag varit?

– Jobbig eftersom vi inte vetat vad som skulle hända. Och ekonomiskt har det varit väldigt jobbigt för mig och många andra i Dalarna.

– Men om fem dagar ska vi leverera mjölk till Arla och då får vi rätt mjölkpris igen, säger Christer Sandberg.

Arbetet med att integrera Milko i Arla inleds den 1 november, och från och med det datumet är Milkobönderna medlemmar i Arla.

Milkos varumärken kommer sedan successivt att ersättas med Arlas varumärken.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se