1 av 2
Anna Hansson passar på att köpa mjölk från Milko. Foto: Johannes Rosendahl/SR
2 av 2
Motgångarna duggar tätt för Hedemoras kommunalråd Ulf Hansson. Foto: Johannes Rosendahl/SR
mejerifusionen

Ännu ett hårt slag för Hedemora

"Det här var ingen rolig vecka"
1:10 min

Konkurensverkets besked att godkänna mejerifusionen mellan Arla och Milko innebär visserligen en lättnad för Dalarnas mjölkbönder. Men det är också ännu ett tungt besked för Hedemora i och med kravet att mejeriet i Grådö måste säljas.

Konkurrensverket godkänner sammanslagningen men har ett antal villkor som måste uppfyllas för att Arla inte ska bli för dominerande på marknaden.

Bland annat att Arla ska sälja Milkos mejeri i Grådö i Dalarna och vissa av Milkos varumärken. Det innebär att alla jobb inte kommer att kunna räddas.

– Det är mycket allvarligt. Inte var det någon rolig vecka det här heller, säger Ulf Hansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Hedemora.

Han har haft gladare dagar. För en vecka sedan varslade Outokumpu 95 personer i Långshyttan. Nu innebär konkurensverkets krav att Arla måste göra sig av med Grådömejeriet, med 160 anställda. Och framtiden för dem fortsätter att vara mycket oviss.

I en av Hedemoras livsmedelsaffärer passar kunderna på att köpa mjölk från Milko så länge det går.

– För det gynnar mest folk häromkring, säger Helga Karlsson.

– Vi har levererat mjölk till Grådö under många år. Det är vemodigt. Jag köper alltid Milko. Så länge jag kan, säger Ingrid Petters.

– Det är inte kul om Milko försvinner, säger Anna Hansson och lägger ett paket mjölk i kundkorgen.

– Det känns ju bättre att det är lokalt.

Tidigare publicerat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".