Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Johannes Rosendahl/Sveriges Radio.
Ludvika

ABB:s vinst ökade något

"Det här var ett starkt kvartal där vi fortsatte att prestera väl". Det meddelar ABB i dag när industrikoncernen presenterade sin delårsrapport. Både orderingånen, intäkterna och nettovinsten ökade något under kvartalet.

ABB redovisar en nettovinst på 790 miljoner dollar, motsvarande cirka 5,2 miljarder kronor, för tredje kvartalet 2011. Det kan jämföras med vinsten på 774 miljoner dollar motsvarande period 2010. 

Intäkterna ökade till 9 337 miljoner dollar, från 7 903 miljoner dollar ett år tidigare. 

Orderingången steg till 9 826 miljoner dollar, från 7 903 miljoner dollar ett år tidigare.

Men både nettovinst, intäkter och orderingång var betydligt sämre än vad analytiker hade förväntat sig.

De hade i genomsnitt räknat med en vinst på 860 miljoner dollar, intäkter på 9 571 miljoner dollar och en orderingång på 10 039 miljoner dollar, enligt Reuters sammanställning.

-Det går mycket bra i Sverige och vi bidrar starkt till ABB:s globala resultat, säger ABB:s Sverigechef Johan Söderström om utvecklingen under tredje kvartalet.

Han är nöjd med ABB:s resultat och pekar på att samtliga divisioner har en bättre orderingång för ett år sedan. Att analytiker hade räknat med bättre siffror tonar han ner.

-Vi fokuserar mycket på vårt operativa rörelseresultat, där vi räknar bort avskrivningar och omstruktureringskostnader. Och där har vi en förbättring, säger Söderström.

Han instämmer med vd Joe Hogan när det gäller framtidsutsikterna. På kort sikt är utvecklingen svårbedömd.

-På lite längre sikt är vi positivt inställda till marknaden, i och med att vi känner att det här är rätt affär. Efterfrågan på produkter som höjer energieffektiviteten kommer att vara fortsatt stark från industrin. Och efterfrågan på ökad tillförlitlighet i kraftnäten kommer också att fortsätta att öka, säger Söderström.

Några personalneddragningar i Sverige är inte aktuella i dagsläget.

-Vi behöver fortsatt duktiga medarbetare. Vi gör ersättningsrekryteringar, sedan har vi vissa områden med fortsatt stark tillväxt där vi behöver anställa i Västerås, Ludvika och Karlskrona.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".