1 av 2
Foto: Helena Broström.
2 av 2
Jonny Gahnshag. Foto: Johannes Rosendahl.
FALU KOMMUN

Peab-härvan kan kosta Falun miljoner

"Indirekt är det skattebetalarna som står för det"
1:20 min

Trafik- och fritidsförvaltningens affärer med Peab i Falun kan bli mycket kostsamma för kommunen. Åklagarmyndigheten har inlett en förundersökning om korruption. Och konkurrensverket kan komma att kräva ett skadestånd på 10 miljoner kronor.

– Det blev ju "worst case". När konkurensverket yrkar på vitet som de gör och det slutar med att förvaltningschefen får sparken. Det kunde ju knappast bli värre, säger Jonas Lennerthson, socialdemokratisk ordförande för trafik- och fritidsnämnden.


Mycket kostsamt
Att förvaltningschefen Helen Lott får sparken, och att åklagarmyndigheten inlett en förundersökning efter kommunens polisanmälan den 21 oktober, är förstås mycket allvarligt.

Men det som skattebetalarna verkligen kan känna av är ett eventuellt skadestånd, som kan bli mycket kostsamt.

– Ja, det blir det. Och det är ju inget bra, säger Jonas Lennerthson.


Tio miljoner
Konkurrensverket har lämnat in ett utkast till yrkande om upphandlingsskadeavgift.

Konkurrensverket skriver i ett utkast att man yrkar på att kommunen skall betala 10 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.

Men den slutliga bedömningen av beloppet kan bli lägre än så. Kommunen skall inlämna ett skriftligt yttrande till konkurrensverket om hur kommunen ställer sig till yrkandet.

– Upprinnelsen till det här ligger under 2010 och då var jag inte ens med i den där nämnden. Sen hade väl jag kanske, om jag hade varit lite vassare, kunnat uppmärksamma det här lite tidigare.

Hade något liknande kunnat inträffa i dag?

– Ja, man ska väl aldrig säga aldrig. Och kasta sten i glashus är väl det dummaste man kan göra.

Förvaltningschefen får sparken. Vilket ansvar har ni politker för att det blev så här?

– Vi har ju brustit i internkontroll. Det är vi som ska ge uppdrag att göra sådana här upphandlingar. Och det är vi som ska fatta beslut om vilket anbud som vi ska ta. Och det har vi ju bevisligen inte gjort.


"Det är inte roligt"
Förutom att Helen Lott får sparken fortsätter den arbetsrättsliga utredningen som nu har inneburit att två medarbetare på trafik- och fritidsförvaltningen hålls vidare avstängda från sina anställningar.

För de personer som återgått i tjänst har kommunen inte fattat något beslut om arbetsrättslig åtgärd utan avvaktar polisens utredning.

– Det är inte roligt. Det är riktigt jobbigt där nere nu, säger Jonas Lennerthson.


Delar konkurrensverkets syn
Kommunalrådet Jonny Gahnshag medger att kommunen gjort fel, men ifrågasätter storleken på skadeståndet.

– Vi delar konkurrensverkets syn att det här inte är korrekt hanterat. Och det drabbar oss ytterligare med kostnader, och indirekt är det skattebetalarna som står för den här merkonstanden, säger Jonny Gahnshag.

Varför ska skattebetalarna betala för förvaltningars misstag?

– Ja det kan man ju ha invändning mot även som kommunpolitiker. Det vi bäst behöver nu är att förbättra rutinerna, ha en diskussion om vad som är rätt och fel, och det bidrar ju inte viten till att skapa.


Ingen lön eller ersättning
Det är trafik- och fritidsnämnden med förvaltningschefe Helen Lott i spetsen som gett affärer till Peab utan upphandling.

Konferensresor på Peabs bekostnad har lett till polisanmälan och förundersökning om korruption.

I går fick Helen Lott sparken med omedelbar verkan.

– Det här är ett omedelbart avsked, och från och med i går så utgår varken lön eller andra ersättningar till förvaltningschefen, säger Jonny Gahnshag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".