-- Dalarna ligger sämst till, säger Hans Moberg, verksamhetsledare på NTF i Dalarna. Foto: Johannes Rosendahl / Sveriges Radio.
Trafiksäkerhet

Dalarna sämst på bilbältesanvändning

"Tyvärr ligger Dalarna sämst till i landet"
1:18 min

Dalarna är sämst i hela landet på att använda bilbälte. Det framgår av NTF:s årliga bältesmätning. Det kan ju vara en attitydfråga, säger Hans Moberg vid NTF Dalarna.

– Tyvärr är det så att om man slår ihop länets kommuner och gör ett genomsnitt så ligger vi sämst till, säger Hans Moberg, verksamhetsledare på NTF i Dalarna.

Det är svårt att säga vad den låga bältesanvändningen i Dalarna beror på. Men man kan ofta se att användandet minskar i kranskommuner.

– Det kan ju vara en attitydfråga, säger Hans Moberg.

Är det här ett misslyckande för er?

– Ja, det kanske man kan säga. Men jag tycker att det mer är ett misslyckande för kommunerna och kommuninvånarna. Det är ju helt avgörande vilka skador man drabbas av i en trafikolycka om man har bälte på eller inte.

Variationen är stor mellan kommunerna i hur duktiga vi är på att använda bilbälte. Här i Dalarna är Hedemora och Ludvika bäst, medan Älvdalen är sämst. I Älvdalen använder bara sju av tio bilbälte.

– Vi tänker ta kontakt med de kommuner som ligger sämst till. Vi kan hjälpa till med riktade kampanjer, säger Hans Moberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".