Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tårtkalas när Finsam tar ett steg framåt. Foto: Eva Rehnström / Sveriges Radio.
Falun

"Framsteg" för Finsam

"De som behöver ska snabbare få hjälp"
1:09 min

Finsam Falun går i spetsen för att få tillbaka människor med psykisk ohälsa i arbete. Snart startar nämligen Framsteget där myndigheter jobbar tillsammans med individen istället för som tidigare, var och en för sig.

Från och med första januari kommer Finsams verksamhet att vara integrerade i Falu kommun för att fler sjukskrivna och arbetslösa ska få ett samordnat stöd.

Stödet kommer att finnas i det då nystartade projektet "Framsteget" där Arbetsförmedlingen, kommunen, landstinget och Försäkringskassan kommer att jobba tillsammans med den sjukskrivne för att hitta en gemensam plan för rehabilitering. Ett samarbete som underlättar för den sjuke, säger Petra Palmestål på Finsam.

– Syftet är att de som behöver samordnat stöd i sin rehabilitering snabbare ska få hjälp, säger Petra Palmestål, verkställande tjänsteman, på Finsam.

I dagsläget får 34 personer hjälp av Finsam Faluns coachingteam att komma tillbaks till arbete eller studier. Men för att fler ska få hjälp kommer coachingteamet integreras i kommunen från årsskiftet samtidigt som ett mottagningsteam bildas. Det mottagningsteamet har uppdraget att vara "dörren in" till Faluns alla rehabinsatser.

– Det här personerna har i regel gått runt runt i många år i olika myndigheter. Tillsammans kan nu myndigheterna samverka mycket tätare, säger Petra Palmestål på Finsam.

Ett samarbete mellan myndigheter som är efterlängtat, säger Maria Jonsson arbetsmarknadsenhetschef på Falu kommun.

– Det borde ha skett för jätte länge sedan men tidigare har det varit svårt med samverkan eftersom olika myndigheter varit styrda av olika regelverk.

Falu kommun kommer att bli huvudman för "Framsteget" och verksamheten kommer att organiseras under Arbetsmarknads- och Integrationsenheten.

Mottagningsteamet kommer att vara öppet för alla mellan 16-65 år.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".