Mehdi Dadashzadeh. Foto: Kerstin Edquist / Sveriges Radio.
Hedemora

Mehdi ska lockas att stanna

"Det är lättare att få jobb någon annanstans"
1:16 min

Mehdi Dadashzadeh är en av många asylsökande i Hedemora. Kommunen tar emot ungefär 700 asylsökande, men det är ytterst få som blir kvar. Det vill kommunen nu ändra på.

Asylsökande som kommer till små kommuner flyttar ofta därifrån när de väl får uppehållstillstånd. Så även i Hedemora, där det kommer behövas arbetskraft i framtiden. I går kom representanter från fem kommuner till Hedemora för att diskutera hur de ska gå till väga för att få fler nyanlända att stanna.

– Vi har många asylsökande som i princip bara går igenom Hedemora. Kan vi få några att bli kvar vore det bra. För vi vet att det kommer att bli en arbetskraftsbrist, oavsett vad som händer på Outokumpu och Milko. Framtiden för dem som utbildar sig i olika bristyrken kommer att vara ljus, säger Ulf Hansson, kommunordförande i Hedemora.

Ett stenkast från kommunens seminarium sitter Mehdi Dadashzadeh och lär sig svenska i Röda korsets lokaler. Han kom från Iran till Vikmanshyttan för ett halvår sen. Och om han får uppehållstillstånd tror han att han, precis som många andra, kommer att flytta därifrån.

– Till exempel till Borlänge, Norrköping, Göteborg eller Stockholm. För jag tror inte att jag kommer att kunna hitta något arbete i Vikmanshyttan, Hedemora eller Avesta, säger Mehdi Dadashzadeh.

Så vad gör då kommunen för att slussa in asylsökande till jobb?

– Det jobbar vi faktiskt inte alls med, eller väldigt lite. Så vi har mycket och lära i Hedemora runt det, säger Ulf Hansson.

Kerstin Edquist
kerstin.edquist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".