Foto: Jessica Gow, Scanpix.
Ekonomi

Borlängebor bor billigt

"Dyrare i glesbygden"
1:05 min

Borlänge har de klart lägsta boendetaxorna i Dalarna, enligt en ny rapport.

Taxorna för avfall, vatten och avlopp, el och fjärrvärme uppgår i Borlänge till 221 kronor per kvadratmeter i år i en tänkt trerummare i ett flerfamiljshus.

Det är bara i fem andra kommuner i hela landet som taxorna är lägre.

Rättvik är den kommun i länet som har de högsta taxorna för boendet, 350 kronor per kvadratmeter och år; alltså hela 45 procent högre än Borlänge.

-- Vår undersökning visar att Borlänge ligger kvar på länets lägsta taxor och avgifter, säger Per Holm, ordförande i Nils Holgerssongruppen, som ligger bakom rapporten.

-- Tyvärr sticker Rättvik kommun ut på ett negativt sätt, de har länets högsta taxor och har dessutom höjt dem med nästan 12 procent i år.

Att det är så pass stor skillnad mellan kommunernas taxor kan förklaras av att det saknas konkurrens, enligt rapporten, som menar att kunderna inte har någon reell möjlighet att påverka priserna.

Skillnaderna mellan kommunerna kan delvis också förklaras av att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i kundtäta orter.


Kommuner med lägst avgifter
1. Borlänge (241 kr/kvm)
2. Gagnef (282 kr/kvm)
3. Mora (289 kr/kvm)
4. Avesta (295 kr/kvm)
5. Falun (300 kr/kvm)

Kommuner med högst avgifter
1. Rättvik (350 kr/kvm)
2. Älvdalen (345 kr/kvm)
3. Säter (335 kr/kvm)
4. Leksand (334 kr/kvm)
5. Vansbro (334 kr/kvm)

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".