Foto: Polismyndighetern Västernorrlands län.
Forskarstrid:

"Ökad tjuvjakt på varg"

Världsnaturfonden har fel. Tjuvjakten på varg har inte alls minskat i Sverige. Det hävdar vargspårare och rovdjursansvariga på bland annat Länsstyrelsen Dalarna i en ny rapport, som starkt ifrågasätter WWF:s analys.

Tjänstemännen är starkt kritiska mot de siffror som en grupp forskare tagit fram på uppdrag av Världsnaturfonden. Enligt de forskarna har tjuvjakten gått tillbaka kraftigt sedan 2005. Men det stämmer inte, menar bland annat rovdjursspåraren Mats Rapp vid Länsstyrelsen Dalarna.

– De senaste sex åren har ett 50-tal vargar försvunnit bara i Gävleborgs och Dalarnas län. Tjuvjakten har inte minskat, tvärtom, säger Mats Rapp till Expressen.

Han har gjort en egen sammanställning av försvunna eller illegalt skjutna vargar i Dalarna och Gävleborg sedan 1997, och funnit att det handlar om minst 77 djur. Mats Rapp menar att det måste handla om tjuvskytte.

-- Att de har försvunnit är vi säkra på, och det är inte hög dödlighet på vuxna vargar. De allra flesta har blivit illegalt dödade tror vi, säger Mats Rapp till Expressen.

– När forskarnas rapport kom reagerade vi oerhört starkt. Det är därför vi sammanställt den här rapporten. Den ger en helt motsatt bild av läget.

Reagerade starkt
Rapp och de andra spårarna bygger sina siffror på samtliga kända fall där vargar, oavsett ålder, försvunnit spårlöst.

– Vi ser tydligt att allt fler djur bara försvinner. Under sommaren och hösten går hela valpkullar upp i rök, säger Rapp till TT.

På WWF är man försiktiga med kommentarer, men säger att forskarnas studier kanske kan ha underskattat den verkliga nivån på den illegala jakten.

Forskarna grundade delvis sina siffror på dödligheten bland sändarförsedda vargar. Mats Rapp tror att det möjligen kan vara så att tjuvjägarna undviker att skjuta vargar med sändare, och att detta gett en skev bild av tjuvjaktens omfattning.

Avfärdar kritik
Men Olof Liberg, koordinator för den skandinaviska vargforskningen och en av medförfattarna till forskarstudien, avfärdar detta.

– Våra siffror bygger inte bara på vad som hänt med sändarvargarna. De bygger också på vargstammens tillväxt. De senaste åren har tillväxten varit 20 procent eller mer per år, jämfört med cirka tio procent tidigare. Det visar att dödligheten minskat kraftigt, säger Liberg.

Han menar att den höga tillväxten inte kan förenas med de höga tjuvjaktssiffror som Rapp och hans kollegor tagit fram.

– De bygger mycket av resonemanget på vargar som försvunnit, men de vet ju inte vad som hänt med djuren. Vargarna kan ha vandrat iväg, eller drunknat, eller något annat.

Ett möte planeras nu mellan länsstyrelserna och forskarna där man kommer att gå igenom rapporterna och siffrorna.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".